Hírek

2005.10.12. 00:00

Dúl a harc az eperföldért

Megdöbbentőnek tartja Csepel polgármestere Demszky Gábor hozzá írt levelét. Szerinte Észak-Csepel négy telkének értékesítése nem gátolja a városvezetés fejlesztési elképzeléseit.

Kiss Gergely

Egy hét sem kellett hozzá, politikai vihar kerekedett a XXI. kerületi önkormányzat döntéséből. A szocialista többség tizenegymilliárd forintért adta el az észak-csepeli szigetcsúcs nyolcvanhektáros területét egy spanyol befektetőnek. A négy telekből kettőre elővásárlási joga van a fővárosnak. Ide tervezték többek között a Galvani hidat a hozzá tartozó felvezetőúttal. A terület egy részén pedig közparkot alakítanának ki. Mindez Budapest hosszú távú fejlesztési elképzeléseiben, a Podmaninczky-programban is szerepel. Az SZDSZ most attól tart, a befektető érdekei keresztülhúzzák az eddigi számításokat. Demszky Gábor szerint a kerületi döntés jogszabályokat is sérthet, ezért részletes tájékoztatást kért Tóth Mihály csepeli polgármestertől. A kerület vezetője tegnap elküldte válaszlevelét a főpolgármesternek.

– Megdöbbentőnek és sajnálatosnak tartom, hogy Demszky Gábor beleavatkozik Csepel ügyeibe – mondta lapunknak Tóth Mihály. – Már áprilisban tájékoztattam a főpolgármestert, hogy hasznosítani szeretnénk a területet, ám semmilyen választ nem kaptam. Július végén szintén értesítettem a fővárost arról, hogy nyilvános pályázatot írunk ki a fejlesztésére. Erre csak augusztus közepén reagáltak. Közölték, hogy elővásárlási joguk érvényesítésével megvárják az adásvételi szerződés létrejöttét. Sem akkor, sem később nem beszéltek jogszabálysértésről.
A polgármester szerint nem igaz, hogy az értékesítés gátolja Budapest hosszú távú fejlesztési terveit. Így látja Gy. Németh Erzsébet, a fővárosi MSZP-frakció vezetője is. – Érdekeinket az Észak-Csepel területére készülő szabályozási tervben is érvényesíteni tudjuk – mondta a Reggelnek a szocialista politikus. – Ha a szabályozás közpark létrehozását írja elő, akkor a befektető nem építheti be az érintett telket.

A szabályozási terv elkészítése évek óta húzódik. Ennek költsége százmilliós nagyságrendre tehető, amit a kerület egymaga nem tud vállalni. Csepel ezért a fővárossal egyetemben szerette volna ezt a feladatot végrehajtani, ám az összefogást eddig nem sikerült nyélbe ütni. A spanyol FADESA azonban ennek költségeit is finanszírozhatja, enélkül ugyanis nem kezdhet építkezésbe.

– Kizártnak tartom, hogy egy piaci befektető támogassa az általunk elképzelt közpark létrehozását – mondta lapunknak Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-es főpolgármester-helyettes. – Gy. Németh Erzsébet hiába mondja, hogy a szabályozási tervben érvényesíthetjük az akaratunkat. Nagy a befektetői lobbi ereje. Neki nem éri meg egy közösségi zöldterület létrehozása.

Az eladott négy telekből kettő jelenleg közpark besorolású, így mindössze egyszázalékos a beépíthetőségük. Ha a fővárosi közgyűlés nem járul hozzá átsorolásukhoz, akkor könnyen patthelyzet alakulhat ki. A befektető legfeljebb golfpályát építhetne a területen. Bőhm András, a fővárosi szabad demokraták frakcióvezetője hárompárti tárgyalásokon keresne megoldást az ügy rendezésére. Gy. Németh Erzsébet azonban már jelezte, erről szó sem lehet. Szerinte ezzel beavatkoznának egy önálló önkormányzat működésébe.

Golfpályáról pedig egyetlen szó sem esett

Az elmúlt napokban több ellentmondó hír is napvilágot látott arról, hogy a spanyolok mit építenének az észak-csepeli eperföldre. Lapunknak a FADESA képviselője először tízezer lakásról beszélt. Ez azonban a XXI. kerület vezetésének is meglepetést okozott. Elképzeléseikben ugyanis nem szerepel ekkora lakóövezet létrehozása. Ezt követően több helyen is megjelent, hogy a spanyolok golfpályát szeretnének kialakítani a terület egy részén. Tegnap megkerestük a cég képviselőit, akik közölték, nem terveznek golfpályát.

a városvezetés fejlesztési elképzeléseit. Kiss Gergely Golfpályáról pedig egyetlen szó sem esett Az elmúlt napokban több ellentmondó hír is napvilágot látott arról, hogy a spanyolok mit építenének az észak-csepeli eperföldre. Lapunknak a FADESA képviselője először tízezer lakásról beszélt. Ez azonban a XXI. kerület vezetésének is meglepetést okozott. Elképzeléseikben ugyanis nem szerepel ekkora lakóövezet létrehozása. Ezt követően több helyen is megjelent, hogy a spanyolok golfpályát szeretnének kialakítani a terület egy részén. Tegnap megkerestük a cég képviselőit, akik közölték, nem terveznek golfpályát. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!