Hírek

2005.10.21. 00:00

Átlátszó vakcina

Bánky Bea

Már nemcsak Amerika, de Indonézia vagy pédául Oroszország is komolyan érdeklődik a Magyarországon előállított madárinfluenza elleni oltóanyag iránt – Batiz András kormányszóvivő bejelentését szerda este nem kisebb fajsúlyú nemzetközi médium közvetítette a nagyvilág felé, mint a CNN hírtelevízió. A BBC brit hírmédium pedig hírei közt kiemelten kezelte a magyar bejelentést: kifejlesztettünk egy olyan vakcinát, amely embert és állatot egyaránt megvéd.

Azután, hogy a komplett magyar sajtó hetek óta hangos az egészségügyi vezetőkön végzett VIP-oltásoktól és világjárvány megfékezésére készített tervektől, azután, hogy lélegzet-visszafojtva, pattanásig feszült idegszálakkal várjuk a magyar fejlesztés eredményét, azután, hogy az egészségügyi tárca dolgozói már komolyan fontolgatják, hogy „madárminisztériummá” keresztelik át az intézményt, végre fellélegezhetnénk. Sőt vigadhatnánk, hiszen nagy dolog: magyar oltóanyag menti meg a világot. De! A feltételes módot több kérdés indokolja. Először is: ez a vakcina a H5N1 jelű madárinfluenza ellen véd, nem a világjárványt kirobbantani képes vírus ellen. Ez utóbbi még nem is létezik. Berencsi György, az OEK virológiai osztályának vezetője egy rádióműsorban az agyonreklámozott átlátszó folyadékról azt mondta: csak arra jó, hogy minden gyár begyakorolja a technológiát arra az esetre, amikor majd élesben kell oltóanyagot gyártani. Valóban hatásos vakcinát csak az emberek között terjedni képes vírus ellen érdemes készíteni.

A szókimondó fővirológusnak ezután megtiltják, hogy nyilatkozzon. Gyurcsány Ferenc kijelenti: „keresni fogunk azon, hogy elsők között rendelkezünk az oltóanyaggal”. Vajon ki keres: az állam vagy az Omninvest Kft.? Vagy annak ciprusi fiókvállalat mögé rejtett tulajdonosa? Sem a kormány, sem az országos tiszti főorvos, sem az egészségügyi miniszter nem tudja, ki áll a cég mögött, amely tíz éve az ország „megbízható szállítója”. (És amelynek a nemzetközi megrendelések miatt átfogó postafiókbővítésre lesz szüksége.) Aki tudja, kinek a vállalatára bíztunk egy sok milliárdot érő nemzetbiztonsági kérdést, jelentkezzen!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!