Hírek

2005.09.30. 00:00

Kötelező-e kártérítés után adót fizetni?

Olvasónk háza közelébe építettek egy telefonátjátszó tornyot, amely után kártérítést kapott. Kérdése, kell-e adót fizetnie ennek összege után.

BAMA

Olvasónk egyéni kisvállalkozó. A családi háza közelébe építettek egy telefonátjátszó tornyot. Bírósági ítélet alapján az épület forgalmi értékének csökkenése után kártérítést kapott. A ház saját tulajdona, ezért nem számít bele a vállalkozásába. Olvasónk azt szeretné megtudni, hogy a kártérítési összeg beleszámít-e a vállalkozásba, kötelező-e szerepeltetni az adóbevallásban, továbbá kell-e utána személyi jövedelemadót fizetnie, és ha igen, akkor milyen mértékben. Kérdés: miként rendelkezik a törvény?

– Abban az esetben, ha az ingatlan nem volt benne az egyéni vállalkozásban, akkor a kártérítés sem vonatkozik a vállalkozásra – mondták érdeklődésünkre az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal sajtóosztályán. Hozzátették, jövedelemforrásnak tekinthető minden, ami eladás, illetve munkavégzés után jár az erre jogosultnak. Kártérítés alatt különbözetet értünk, amelyet értékcsökkenés címén ítélnek meg.
A kártérítés összege a személyi jövedelemadóról szóló törvény első számú mellékletének hatodik pontja szerint adómentes jövedelemnek minősül. Így sem a bevételek, sem az adóbevallás között nem kell szerepeltetni.

Ezek is érdekelhetik