Hírek

2005.07.23. 07:05

Üvegzseb által homályosan

Újvári Miklós

Az alapkérdés az, miért vesz a kormány igénybe külső tanácsadó cégeket olyan munkákra, amelyeket egyébként saját apparátusa is el tudna végezni. Miért nem tud egy minisztériumi szakembergárda levezényelni egy privatizációt, és kórházátadást és hasonlókat. Nos, azért nem, mert a legjobb szakembereket nem tudják még középvezetői szintre sem becserkészni, nem tudnak versenyképes és főleg biztos állást kínálni nekik. Hiszen négyévente kisöprik az államigazgatást, így aki bemegy, nem tervezhet hosszabb távra. ez kontraszelekció, és fellendíti a tanácsadás piacát, ahol az állam az egyik nagy megrendelő. Ezen a piacon pedig a kapcsolatok számítanak.

Szijjártó Péter Fidesz-ökölember sejti ezt, csak a bizonyítással vannak gondjai. Az ugyanis kevés, hogy egy cég, amely korábban a mostani miniszterelnöki tulajdonában volt, szerződött valamelyik minisztériummal. Ebből még nem következik, hogy a kormányfő visszaélt a hatalmával vagy hogy valaki korrupt. A kormányszerveknek joguk van szerződni olyan cégekkel, amelyeket Gyurcsány Ferenc már látott belülről. Szijjártónak minimum egy elvált és sértődött feleséget kellene találnia, akinek pecsétes papírjai vannak gyanús találkozókról. Erkölcsi vonalon is csak akkor támadhatna, ha a kormányfő bizonyos neki tulajdonított, bizonyító erejű kijelentéseket elismer.

Addig marad a gyanúsítgatás és a homály, de tegyük hozzá, ebben a játékban a miniszterek kiváló partnerei a Fidesznek. Szűkszavú leveleikkel, amelyekben sem a cégekkel kötött szerződések idejéről, sem az összegekről nem nyilatkoznak, csak fűtik a gyanút a kormányfő és üzleti köre ellen. Miért nem lehetett megmondani, mennyit fizettek ki és milyen feladatokra? Talán üzleti titok, hogy mire megy az adófizetők pénze? Az üvegzsebszabályok óta nem. De az üveg homályosnak tetszik. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!