Hírek

2005.07.14. 00:00

Felvételi: irány a sóhivatal?

Az ellenzék szerint az oktatási tárcának minden érintettől bocsánatot kellene kérnie a felvételi miatt. A kormányzat úgy véli, jó a szabályozás.

Tibay Gábor

Az idén vizsgázók mozgástere jelentősen szűkült az Alkotmánybíróság (Ab) keddi döntésével. A testület bár megállapította a felvételi rendszer hiányosságait, meghagyta a vonatkozó jogszabályokat. Azok tehát, akik úgy vélik, a felvételipont-számítás módszere esélyegyenlőtlenséget teremt – azaz a korábban érettségizettek jobban járnak az idén maturálók kárára –, nem számíthatnak ezután arra, hogy új jogorvoslati lehetőségük nyílik.

Lapunknak Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok országgyűlési biztosa elmondta: mivel az Ab hatályban hagyta a jelenleg is érvényben lévő rendeleteket, így csak az abban foglaltak szerinti jogorvoslati lehetőségekkel élhetnek az érintettek. Mindez azt jelenti, hogy a felvételi pontok megszerzése után érdemi fellebbezésre nincs lehetőség, a vizsgázók már csak „technikai jellegű” észrevételeikkel fordulhatnak az oktatási intézményekhez. Aáry-Tamás Lajos kérdésünkre azt is elmondta: ha valaki úgy véli, hogy a felvételi kapcsán jogsérelem érte, egyéni pert kezdeményezhet.

A kormányoldal és az ellenzék homlokegyenest ellentétesen értelmezi az Ab döntését. – Az Ab keddi határozata megerősítette, hogy a felvételi-jogszabályok megfelelnek az alkotmányosságnak, nem sértik a felvételizők jogegyenlőségét – jelentette ki tegnap Arató Gergely. Megerősítette, amennyiben lesz olyan szak, ahol jelentősen eltér a korábban és idén érettségizettek aránya, ott Magyar Bálint oktatási miniszternek lehetősége lesz a keretszámok átcsoportosítására. Arató Gergely úgy véli, hogy nincs szükség a pontszámítás átfogó reformjára, és csak kisebb javításokra kerül majd sor. Sió László, a Fidesz oktatási kabinetjének vezetője ugyanakkor bocsánatkérésre szólította fel az oktatási tárcát. Szerinte az Ab döntése után az oktatási tárca vezetésének egyetlen elfogadható lépése maradt: ha nem akarja maradék hitelét is elveszíteni, bocsánatot kér az idén érettségizőktől, szüleiktől és a pedagógusoktól.

– A tárca nem tudta biztosítani sem a vizsgák biztonságos lebonyolítását, sem azt, hogy igazságos versenyben dőljön el, kik kerülhetnek be az egyetemekre – mondta Sió László. Szerinte egyébként az Ab döntése egyértelmű: a kormány az érettségi-felvételi új rendszerének bevezetésekor olyan szabályokat alkalmazott, melyek esélyegyenlőtlenséget teremtettek, és amely miatt hátrányba kerülnek azok, akik idén érettségiztek.

kellene kérnie a felvételi miatt. A kormányzat úgy véli, jó a szabályozás. Tibay Gábor -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!