Hírek

2005.07.04. 00:00

Értelmetlenül pusztították el a fákat

Szomorú látvány fogad a margitszigeti sportuszoda mögött. A csodás fákkal benőtt vadon feldúlt csatatér lett.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="301"] Sipos Béla szerint a fák egy részét törvénytelenül vágták ki a szigeten Fotó: Beliczay László
[/caption]– Törvénytelenül vágták ki egy részüket – mondja Sipos Béla, a Mozgalom a Margitszigetért Egyesülettől (MOMART). – A bíróság megtiltotta. A területen építkezés kezdődött, írtuk meg korábban. Az úszó-Eb idejére akarnak ide új medencét. A MOMART megtámadta az építési engedélyt, de a Fővárosi Közigazgatási Hivatal helybenhagyta azt. – Harminc napunk volt a fellebbezésre, de a rombolást elkezdhették – folytatja Sipos. – Neki is estek a fáknak. Mi pedig a Fővárosi Bírósághoz fordultunk. A fákért vívott csata elveszett. A bíróság hiába függesztette fel rögtön az építkezést, a növények zöme addigra már a porban hevert. És a pusztítás folytatódott. – Június 22-i a határozat, amely szerint július 15-ig, az első tárgyalásig le kell állniuk. De még utána is dolgoztak a láncfűrészek. Több mint negyven fát vágtak ki, nagyjából annyit, amennyit terveztek. Ha a közigazgatási hivatal a fellebbezés határidején belül nem engedélyezte volna a pusztítást, lehet, hogy a fák megmenekülnek.

– Nem adjuk fel – így Sipos Béla. – Semmi szükség egy új uszodára. És nyáron nem is lehet majd használni. Több mint kétmilliárd forintot készülnek kidobni az ablakon, állítják a civilek. Attól félnek, hogy a közpark e részét a főváros egy magánbefektető kezébe játssza át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!