Hírek

2005.06.23. 00:00

TÉRJENEK VÉGRE A LÉNYEGRE!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javaslatára Európa jövőjéről tárgyalnak néhány nap múlva az eddigi miniszterelnökök. Lapunknak lenne még néhány napirendre vehető ötlete.

Izing Antal

Vezető hír lett a magyar sajtóban, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök összehívta elődeit. A meghívás visszautasíthatatlannak bizonyult még a jobboldali volt kormányfők, Orbán Viktor és Boross Péter részéről is. Orbán pártja kongresszusán azt mondta, támaszkodjon ellenzékére a koalíció. Ha ezt komolyan gondolta, nem is lehetett volna nemet mondani Gyurcsány meghívására. Más kérdés, hogy Gyurcsány a „nagy találkozást” mennyire gondolta komolyan, s mennyire PR-fogás. A garantált sajtóvisszhangon kívül lesz-e bármi értelme? Érdemes-e egyáltalán figyelni rá, egy sort is elolvasni róla? Vagy tényleg ráébredtek volna már odafönn, hogy a választó szemszögéből csak egy elit van? Amely használja ugyan kiváltságait, de amikor kötelességeinek kellene eleget tenni, akkor nem szaggatja a hámot? Vagy csak imázsépítés ez az egész? Csupán a „meghallgatunk mindenkit” új divatja, amelyet kommunikációs agytrösztök hoztak be a politikába? Újabb jópofáskodás ez? Mert ha komolyan gondolják, napirendre kellene venni, hogy egyre többet dolgozunk – egyre kevesebb pénzért. Hogy a fizetésünk felét adónak fizetjük be, mégis több zsebből vérzünk, közben a határvidékről már Ausztriába járunk bevásárolni, mert ott olcsóbban megússzuk.

Napirendi pont-e, hogy százhúszezer gyerek éhezik az országban, s hogy telente talajt vesztett emberek ezrei húzódnak a városokba „melegedni”. Hogy a kisebbségi politika jobbára egy szűk elit etnobiznisze, miközben a honi nyomortanyák hétköznapjai leginkább egy korhatáros filmre emlékeztetnek. Szó lesz-e arról, hogy miközben mérhetetlen vagyonok keletkeznek a privatizációból, addig milliók szegényednek el? Beszélnek-e arról, hogy egyesek a pártéletet üzleti vállalkozásként fogják fel, s hogy a négyévente megtartott választások egy olyan tenderre hasonlítanak leginkább, hogy ki ossza el az állam megrendeléseit saját kliensei között?

A legtöbb magyar azonban kívül maradt a nagy üzleten. Ha még vár egyáltalán valamit a politikától, azt hiszi, hogy a hazai létbiztonság kérdéseit, gyakorlatilag az árakat és béreket veszik napirendre a köztársaság miniszterelnökei. Biztos forrásból tudjuk, hogy egyelőre nem ezt tervezik. Nem baj, mert egy délután, kettőtől ötig, fel sem lehetne sorolni a gondokat. Cikkünk jelzés, hogy bizony van igény arra: ne csak az EU-politikában, hanem a hazaiban is közösen lépjenek. Minket ugyanis nem érdekelnek a pártok. Minket saját jövőnk érdekel és a gyerekeké, akik soha nem hiányoztak még egy választási plakátról sem. A Reggel ajánlja a Magyar Köztársaság volt és most is hivatalban lévő, valamint leendő miniszterelnökei figyelmébe, hogy a fenti kérdésekre tizenöt év alatt még egyik kormány sem tudott kielégítő válaszokat adni. Pedig igazán eljuthattunk volna már oda, hogy elég munkahely legyen és a rendes munkát meg is fizessék. Elérhettük volna, hogy a nyugdíj ne könyöradomány, a saját lakás pedig ne valamiféle elérhetetlen álom legyen. A megszerzett tulajdont pedig ne vehesse el egy tollvonással a lakásmaffia.

– A talákozó igazi célja, hogy egy kormányokon átívelő egységes magyar EU-politikát dolgozzon ki – mondta lapunknak Sükösd Miklós politológus. Ehhez mindegyik oldal részvétele szükséges. Olyan megállapodást terveznek, amely véget vethet annak a belpolitikai köldöknézésnek, amely a nem létező magyar Európa-politikát jellemzi.

Az integráció megtorpant, hiszen az EU-ban két alapító tagállam népszavazáson utasította el az alkotmányt és nem fogadták el a költségvetést sem. Két út állt előttünk, az egyik a szövetségi együttműködés útja, az „Európai Egyesült Államok” kialakulása, a másik a nemzetállamok összefogása. Egyre biztosabb, hogy utóbbinak marad létjogosultsága. Európa-politikáról kell dönteni. Helyzetünk a csatlakozással bonyultabbá vált, mert az újonnan felvettekhez ugyanolyan dán, holland, német családok adója ér el, ha közvetetten is, mint saját családjaink. Az alapító államokban naponta cikkeznek arról, hogy az újonnan felvettek okozták a gazdasági visszaesést. A hangulat borúlátó.

A REGGEL napirendi javaslatai

- Megfelelő munkáért megfelelő bért

- Adók csökkentése és egyszerűsítése

- Elérhető piaci árak kialakítása

- A munkanélküliség felszámolása

- A határon túli magyarság hatékony segítése

- A korrupció visszaszorítása

- A lakásmaffia felszámolása

- A közbiztonság megerősítése

- A jogbiztonság megteremtése

- Hatékony környezetvédelem

- Az oktatás színvonalának emelése

- Megállítani a politikai közélet elzüllését

- Az egészségügy helyzetének javítása

A parlamentben egyeztetnek az „ötök”

Várhatóan július 8-án 14 órakor ül egy asztalhoz Gyurcsány Ferenc kormányfő a korábbi miniszterelnökökkel, hogy tárgyaljanak arról, Magyarország milyen javaslatokkal járulhatna hozzá Európa sikeres jövőjének formálásához. Erről László Boglár kormányszóvivő tájékoztatta tegnap lapunkat. Hozzátette: az időpont telefonos egyeztetések eredményeképpen alakult ki, a hivatalos meghívást is hamarosan megkapják az érintettek. Azt is elmondta: a tervezett találkozót a Parlamentben tartják meg. Az előzetes jelzések alapján Boross Péter, Horn Gyula, Orbán Viktor és Medgyessy Péter is elfogadja a meghívást.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke

„Tegyék végre helyre az árakat és a támogatásokat! Vitassák meg a miniszterelnökök, és határozzanak róla, hogy semmiképpen ne kaphassanak támogatásokat súlyosan környezetszennyező tevékenységek, nagy nemzetgazdasági hátrányt okozó folyamatok a közpénzből. Azért sem, mert közben a hosszú távon óriási jelentőségű oktatásra nem jut elég pénz Magyarországon.” (ia)

Verebes István rendező

„Mindenképpen jó, hogy leülnek egymással beszélgetni. Az aktuális teendők megítélésében nagy különbség nem adódik közöttük. Ha pozitív lesz a találkozó hangulata és akármilyen közös nevezőre jutnak, az jó. Úgy látom, van készség az együttgondolkodásra. Inkább a találkozó intellektuális része érdekel. A politikához nem értek, nem tudom, milyen témákról kellene beszélniük.” (kg)

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos

„A kérdés az lesz, hogy a találkozón elhangzottakról tájékoztatják-e a nyilvánosságot. Ha az uniós témákon kívül a viták kereszttüzében álló kétharmados törvényekről is ejtenének pár szót, akkor lehet, hogy azokban elmozdulhatnának a holtpontról. A saját szakterületemen jelenleg nincs olyan aktuális kérdés, amit miniszterelnöki szinten kellene megbeszélni.” (kg)

Lovasi András előadóművész, Kispál és a Borz

„Bíztam az EU-ban, de magával a rendszerrel szemben szkeptikus vagyok. A belpolitikában pedig ami számomra a legvisszataszítóbb, az az udvarias szókészlet hiánya. Hogyha a volt miniszterelnökök leülnek, szóba állnak egymással, akkor annak lehet ebbe az irányba is egy üzenete. Az a gyanúm, hogy az egészből lesz egy sajtóhír nagy-nagy udvariassági körökkel.” (kg)

Böjte Csaba ferences szerzetes

„Távol vagyok attól, hogy tanácsot adjak egy ország vezetőinek. De vetessék észre, hogy milyen jó dolgunk van. Nem a világ végére készülünk, hanem Európába, és szerintem hálát kell adni Istennek mindenért, amit kaptunk tőle. Az élet igenlését, az örömet, a jó megbecsülését kell megtanítani az embereknek. Aki jót akar az embereknek, ne keserítse el őket.” (ia)

Dr. Zacher Gábor toxikológus

„Az csak jóra vezethet, ha ők öten összeteszik a ,szoftvereiket’. Egyrészt abban kellene az aktuális kérdéseken kívül továbblépniük, hogy megszűnjön a belpolitikai egymásra üvöltözés. Másrészt pedig abban, hogy kialakuljon egy olyan politikai váltógazdaság, ahol ha kormányváltás van, csak a politikai pozíciókban lévő fejek változzanak és ne fejezzék le a teljes szakapparátusokat.” (kg)

- Adók csökkentése és egyszerűsítése

- Elérhető piaci árak kialakítása

- A munkanélküliség felszámolása

- A határon túli magyarság hatékony segítése

- A korrupció visszaszorítása

- A lakásmaffia felszámolása

- A közbiztonság megerősítése

- A jogbiztonság megteremtése

- Hatékony környezetvédelem

- Az oktatás színvonalának emelése

- Megállítani a politikai közélet elzüllését

- Az egészségügy helyzetének javítása A parlamentben egyeztetnek az „ötök” Várhatóan július 8-án 14 órakor ül egy asztalhoz Gyurcsány Ferenc kormányfő a korábbi miniszterelnökökkel, hogy tárgyaljanak arról, Magyarország milyen javaslatokkal járulhatna hozzá Európa sikeres jövőjének formálásához. Erről László Boglár kormányszóvivő tájékoztatta tegnap lapunkat. Hozzátette: az időpont telefonos egyeztetések eredményeképpen alakult ki, a hivatalos meghívást is hamarosan megkapják az érintettek. Azt is elmondta: a tervezett találkozót a Parlamentben tartják meg. Az előzetes jelzések alapján Boross Péter, Horn Gyula, Orbán Viktor és Medgyessy Péter is elfogadja a meghívást. Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke „Tegyék végre helyre az árakat és a támogatásokat! Vitassák meg a miniszterelnökök, és határozzanak róla, hogy semmiképpen ne kaphassanak támogatásokat súlyosan környezetszennyező tevékenységek, nagy nemzetgazdasági hátrányt okozó folyamatok a közpénzből. Azért sem, mert közben a hosszú távon óriási jelentőségű oktatásra nem jut elég pénz Magyarországon.” (ia) Verebes István rendező „Mindenképpen jó, hogy leülnek egymással beszélgetni. Az aktuális teendők megítélésében nagy különbség nem adódik közöttük. Ha pozitív lesz a találkozó hangulata és akármilyen közös nevezőre jutnak, az jó. Úgy látom, van készség az együttgondolkodásra. Inkább a találkozó intellektuális része érdekel. A politikához nem értek, nem tudom, milyen témákról kellene beszélniük.” (kg) Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos „A kérdés az lesz, hogy a találkozón elhangzottakról tájékoztatják-e a nyilvánosságot. Ha az uniós témákon kívül a viták kereszttüzében álló kétharmados törvényekről is ejtenének pár szót, akkor lehet, hogy azokban elmozdulhatnának a holtpontról. A saját szakterületemen jelenleg nincs olyan aktuális kérdés, amit miniszterelnöki szinten kellene megbeszélni.” (kg)

Lovasi András előadóművész, Kispál és a Borz „Bíztam az EU-ban, de magával a rendszerrel szemben szkeptikus vagyok. A belpolitikában pedig ami számomra a legviszszataszítóbb, az az udvarias szókészlet hiánya. Hogyha a volt miniszterelnökök leülnek, szóba állnak egymással, akkor annak lehet ebbe az irányba is egy üzenete. Az a gyanúm, hogy az egészből lesz egy sajtóhír nagy-nagy udvariassági körökkel.” (kg) Böjte Csaba ferences szerzetes „Távol vagyok attól, hogy tanácsot adjak egy ország vezetőinek. De vetessék észre, hogy milyen jó dolgunk van. Nem a világ végére készülünk, hanem Európába, és szerintem hálát kell adni Istennek mindenért, amit kaptunk tőle. Az élet igenlését, az örömet, a jó megbecsülését kell megtanítani az embereknek. Aki jót akar az embereknek, ne keserítse el őket.” (ia) Dr. Zacher Gábor toxikológus „Az csak jóra vezethet, ha ők öten összeteszik a ,szoftvereiket’. Egyrészt abban kellene az aktuális kérdéseken kívül továbblépniük, hogy megszűnjön a belpolitikai egymásra üvöltözés. Másrészt pedig abban, hogy kialakuljon egy olyan politikai váltógazdaság, ahol ha kormányváltás van, csak a politikai pozíciókban lévő fejek változzanak és ne fejezzék le a teljes szakapparátusokat.” (kg) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!