Hírek

2005.06.30. 05:32

Szatyornyi ismeretlen előterjesztés

Zsidai P.

– Te szervezed, Andris? – kérdezi Székely Gábor (SZDSZ) Kupper Andrást, ahogy belép a Városházára. – Hogyne! Mindet! – feleli a Fidesz frakcióvezetője, aki a bejáratnál a kispesti tüntetőket igazítja el. Abban ugyanis már semmi különös nincs, ha transzparensekkel érkeznek a Fővárosi Közgyűlésbe. A polgárok a kőbánya-kispesti metróállomás közelébe tervezett bevásárlóközpont ellen tiltakoznak. Felirataik arról tanúskodtak, nem akarják, hogy fiaik reklámokkal bódított plázatöltelékké váljanak. És hogy Kispestből afféle dobozváros legyen. Demszky Gábor sűrű, szenvtelen bólogatásokkal fogadja a panaszokat. Mielőtt sietve távozna munkáját végezni, megígéri, hogy megtárgyalják az ügyet.

Kupper András nem habozik közreműködni, hogy szavukat hallassák. Azt javasolja, foglalják el a karzatot, amely a fővárosiak számára van fenntartva. Ezt meg is teszik. A frakcióvezető arra kéri őket, írjanak rövid beszédet, az előadók nevét pedig adják le neki. Szőke László (MDF) a napirendi pontok tárgyalásánál sérelmezi, hogy harmincra emelkedett azok száma, amelyek anyagát aznap kapták kézhez. Zsinka László (MIÉP) egy nejlonszatyorban fel is mutatja azokat. A városvezetőket a sarokba akarja ültetni, hogy ott olvassák el, aztán majd kikérdezi őket. A gyorsaságra pedig az is jellemző, hogy Rusznák Imre (MSZP) és Schiffer János (MSZP) olyan napirendi pontok le-, illetve felvételét javasolja, amelyekhez az anyagokat még ki sem osztották az ülésteremben.

A taxis fix tarifa szabályozásának újabb kísérlete vita nélkül bukik meg, Gy. Németh Erzsébet (MSZP) javaslatára nem veszik napirendre. A képviselők vizsgálóbizottság felállítását sem támogatják, amely a csepeli szennyvíztisztító késedelmét deríthetné fel. – Jó lesz ez a következő ciklusban is, igaz, Rusznák úr? – bök oda Marsi Péter Pál (MIÉP).

A júniusi közgyűlés első napjának legjelentősebb eseménye, Budapest középtávú fejlesztési programjának megvitatása. Endrédy István a Fidesz részéről egyszerűen választási programnak minősíti az anyagot. A koalíciós többség a nem túl heves vita után a várakozásnak megfelelően elfogadja a Podmaniczky-programot – közben a képviselők fele a Németország–Mexikó mérkőzést nézi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!