Hírek

2005.06.28. 00:00

Schröder már „béna kacsa”

Gerhard Schröder külpolitikai támogatást keres: Bush elnökkel tegnap találkozva azt próbálta a külvilággal elhitetni, hogy a német–amerikai kapcsolatok jobbak a valóságosnál. Ismeretes, hogy Berlinnek az iraki háború ellenzésével sikerült magára haragítania Washingtont.

Toronyi A.

Az előrehozott német választások miatt azonban az Egyesült Államokban az immár „béna kacsának” tekintett kancellárra már kevésbé figyelnek oda. Ráadásul Schröder olyan témákat hozott szóba, amelyek csak érintőlegesen hozhatók kapcsolatba a német–amerikai viszonnyal. Felvetette, hogy az ENSZ reformjáról nemcsak beszélni kellene, hanem meg is kellene valósítani. Valójában azonban nem annyira a világszervezet működését viseli a szívén, mint inkább Németország tagságát szeretné elérni a Biztonsági Tanácsban.

Jackson Janes amerikai Németország-szakértő a Schröder-látogatás előtt azt mondta: „az esetleges német kormányváltásra tekintettel a Bush-kormány várakozó álláspontra helyezkedik”. Megfigyelők szerint azonban a kancellár mégis megtalálhatja a számítását, ha sikerül magáról a külügyeket határozottan kézben tartó államférfi képét felmutatni. Ez az a terület ugyanis, ahol a közvélemény-kutatások szerint még mindig nagyobb a támogatottsága Merkelénél, s az iraki kérdésben Washingtonnal szemben tanúsított fellépése máig népszerű Németországban.

Tegnap egyébként a német kancellár benyújtotta a bizalmi szavazásra vonatkozó javaslatát. Schröder ezzel hozzáfogott azon tervének megvalósításához, hogy előrehozott választásokon próbál támogatást szerezni a szociáldemokrata–zöld koalíciós kormány megszorító jellegű reformjaihoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!