Hírek

2005.06.02. 00:00

Nyugati kényelem keleti árakon

Egy négyfős család egyhetes nyaralása Bulgáriában számításaink szerint legalább 250 ezer forintba kerül. A napi megélhetés itt olcsóbb, mint Görögországban, Olaszországban, de még a Balatonnál is.

Kaszás Erzsébet

Ne rázd a fejed, ez ugyanis igent jelent, a bólintás pedig nemet! – tanácsolta ismerősöm, amikor húsz évvel ezelőtt Bulgáriába készültem. S alighanem ez az egyetlen dolog, ami ebben a szép balkáni országban változatlan. Az Aranyhomok és a Napospart bársonyos homokú tengerpartja mindig csodálatos volt, de mára a szállodák 90 százalékát felújították Bulgáriában. Ezekben úszómedence, szauna és légkondicionáló található. Bár ez utóbbi nem mindenhol, mondván, itt nincs annyira meleg, mint például Görögországban. A legjobb szállások mindenesetre Európa egyik legrégibb városának, Várnának a környékén foglalhatók. Például a tőle 30 kilométerre található Albenában vagy a 10 kilométerre lévő St. Konstantinben. Maga a város szintén teljesen megújult. Csakúgy, mint a kisvárosok: a világörökség részévé nyilvánított Neszebar vagy Pomorie és Szozopol és persze Burgasz, ahol repülőtér is van.

Magyarországról a hetvenes és a nyolcvanas években tízezrek utaztak ide. Tavaly alig hétezren. Ám a bolgár tengerpart újbóli felfedezését jelzi, hogy tizenkét évnyi szünet után tavaly először ismét indítottak a hazai utazási irodák charterjáratot mind Várnába, mind Burgaszba. A repülőtérről pedig a tengerparti szállás (ami jellemzően szálloda, és csak ritkábban magánszemélyeknél bérelhető apartman) mintegy másfél-két órai, kényelmes autózással elérhető. Annak sincs azonban akadálya, hogy Budapestről vagy Magyarország bármely más pontjáról közvetlen buszjárattal jussunk el a kiszemelt bolgár üdülőhelyre. Illetve a Bulgáriát felfedező – vagy újra felfedező – nyaralóknak mintegy 40 százaléka választja az utazáshoz a saját autót.

A közbiztonság talán az egyetlen, ami hagy még némi kívánni valót maga után. Ezért a külügyi tárca honlapján többek között azt javasolja, hogy senki ne töltse az éjszakát az autójában, illetve ne hagyjon ellenőrizetlenül a kocsiban értéktárgyat, autóstáskát stb. Az utazásszervezők azonban hozzáteszik: aki itthon nem tart a bűnözőktől, annak Bulgáriában sincs rá oka. Nagyon megbecsülik a magyar turistákat a bolgárok.

Mi mennyibe kerül idén nyáron a tengerparton?

A legnagyobb vonzerőt Bulgáriában valószínűleg az árak jelentik: mind a hotelszobák, mind a mindennapi megélhetés olcsóbb, mint például Görögországban, Olaszországban vagy akár a Balatonon. A bolgár szállodai szobában a hűtőből elővett vagy egy elegáns helyen vásárolt dobozos sör 1 leva, azaz 125–130 forint. Északon 3–4 leva egy napernyő, Burgasztól délre már maximum 2. Egy bőséges vacsora négy embernek egy elegáns étteremben 65 leva. De egy szelet sült, krumplival és üdítővel már 8 leváért is kapható. Vagy például ha valaki az út mentén lévő gyümölcsösöknél válogat frissen szedett barackot, mondjuk 8 darabot, amelyek olyan nagyok, hogy 5 kilogrammot nyomnak, nem fizet érte 3–4 levánál többet. Egy négyfős családnak egy hétre azzal kell számolnia, hogy mindennel együtt 250 ezerbe kerül a nyaralása.

lévő gyümölcsösöknél válogat frissen szedett barackot, mondjuk 8 darabot, amelyek olyan nagyok, hogy 5 kilogrammot nyomnak, nem fizet érte 3–4 levánál többet. Egy négyfős családnak egy hétre azzal kell számolnia, hogy mindennel együtt 250 ezerbe kerül a nyaralása. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!