Hírek

2005.06.22. 00:00

Megijedtek a bűnözők a kerületőröktől

Csupán négy gépkocsit törtek fel az erzsébetvárosi utcákon júniusban – mondta el a Reggelnek Hunvald György. A polgármester szerint ez elsősorban a május 1-jén felállított kerületőrségnek köszönhető. A fiúk a nap huszonnégy órájában párosával járják az utcákat.

Rados V.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A kerületőrök nemcsak a gyerekekre, hanem az autókra is vigyáznak
[/caption]Valóban jóval kisebb az utcai bűnözés Erzsébetvárosban – erősítette meg a hírt Bátorfi Szilárd. A VII. kerületi rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője hozzátette: a civil kerületőröknek ebben nagy szerepük lehet. A kapitányság és az önkormányzat emberei a közeljövőben együtt járőröznek majd a pesti Chicagóban. A bűnesetek száma az elmúlt tíz évben folyamatosan csökken. 1992-ben és 1993-ban naponta gyakran tíz-tizenkét gépkocsit is feltörtek. A változást jól mutatja a múlt heti statisztika: csak egy besurranást jelentettek. Sőt, van olyan nap, amely egyetlen bűncselekmény nélkül telik el. Közterületen a rendőrszázados szerint nagy visszatartó erejük van a térfigyelő kameráknak. (Még úgy is, ha a rendszer Erzsébetvárosban tavaly ősz óta nem működik.)

A VII. kerületben naponta átlagosan öt bűncselekményt követnek el. A gépkocsifeltörők, garázdák mellett az alkalmi tolvajok okozzák a legtöbb bajt. A besurranók sajnos túl gyakran sikeres akciókat hajtanak végre. Módszerük, hogy naphosszat járják a lépcsőházakat, nyitott ajtók után kutatva. Sokszor elegendő nekik a szintén nyitva hagyott szellőzőablak. Akár egy bottal is benyúlnak, a károsult pedig az értékei nyomát bottal ütheti. A rendőrség mindenkit kér, legyen óvatos, ne játsszon óvatlansággal a bűnözők kezére. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!