Hírek

2005.06.18. 00:00

Ki fizeti a közös házban a károkat?

TULAJDON - Olvasónk egy házrészt örökölt. Rajta kívül még két tulajdonos van. Egyikük részén korhadnak a gerendák, ezért lecsúsznak a cserepek. Kinek kell kijavíttatnia a hibákat?

BAMA

Közös háznál a közös tulajdon szabályait kell alkalmazni – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Az alapelv: a tulajdonostársaknak egyenlőek a jogaik, de egyenlő kötelességek is terhelik őket. Jogait egyikük sem gyakorolhatja a másik sérelmére, és egyikük sem háríthatja át kötelességeit a másikra. A fenti helyzetben két megoldás kínálkozik. Az egyszerűbb és kellemesebb, ha a felek egymás közt megállapodnak, ki és mennyiben vállalja a javítás költségeit. Közös ház lévén ezt együtt kell viselniük. Amennyiben nem sikerül megegyezniük, bírósághoz fordulhatnak. Ez esetben a bíró hoz ítéletet ügyükben.

A törvény kimondja: a tulajdonostársaknak egyenlő arányban kell osztozniuk a kötelességeken, tehát a fizetnivalókon is. Tévedés, ha bárki úgy okoskodik: a kár nem azt a házrészt érte, amit én használok, így nincs hozzá semmi közöm. A tulajdonostársak természetesen a törvény betűjétől eltérően is megállapodhatnak. Előfordulhat, hogy valamelyikük nyomós okból nem tud akkora pénzt kifizetni, amennyi rá esne. A többiek ezt minden további nélkül méltányolhatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!