Hírek

2005.06.30. 00:00

Hősies német győzelem

A helyosztókkal tegnap véget ért a Konföderációs Kupa. A 3. helyért Németország és Mexikó játszott, a tornagyőzelemért – lapzárta után – Brazília és Argentína mérkőzött meg.

Dénes Tamás (Frankfurt)

Ahogy az lenni szokott, két kissé csalódott csapat lépett pályára Lipcsében, a Konföderációs Kupa bronzmérkőzésén. A németek a döntőbe várták a Nationalelfet, végül azonban maradt a szomorkás büszkeség, a fiatal német csapat méltó vetélytársa volt a világbajnok braziloknak. A mexikóiak az Argentína elleni elődöntő játékvezetőjét, Rossettit és a sportdiplomáciát hibáztatták. Előbbit azért, mert nem állította ki Colloccinit, utóbbiról pedig az a véleményük, hogy egy Argentína–Brazília döntő bizonyára jobban fizet. Ezzel nehezen lehet vitatkozni…

Szerencsére a csalódottságból nem sok látszott. Elsősorban a mexikóiak akartak bizonyítani, s már a második perc elején megszerezhették volna a vezetést, ha a Pardo passzával kilépő Fonseca kicsivel jobban koncentrál. A németek nem nagyon találták a játék ritmusát, és a mexikóiak gyors futballjának ellenszerét. A tizedik percben megint a közép-amerikaiaknak volt óriási helyzetük, Borgetti pörgetését ujjheggyel tolta ki a 80. válogatottságát ünneplő Oliver Kahn. Ezt követően a németek is nekiláttak, elsősorban Sebastian Deisler volt elemében. Helyzetekre is futotta a hazaiaktól, Podolski kétszer is gólhelyzetbe került, de mindkétszer tévedett egy keveset. Hanke 25 méterről leadott bombája után a labda Sanchez kapus fölött átszállva súrolta a felső lécet. Helyzetek nélküli tíz percet követően a 34. percben ugyan Deisler jutott lövési lehetőséghez a tizenhatoson belül, ám inkább a mexikóiaknál volt a labda. A 37. percben mégis a németek szereztek vezetést. Deisler, Schweinsteiger (sarokkal), Podolski volt a labda útja. A Köln 20 éves csatára egy kicsit igazította labdán, majd 18 méterről ballal óriási gólt lőtt a bal felső sarokba (1-0). Három percet tartott a németek öröme, ekkor Frings eladott labdájából Fonseca egyenlített (1-1). A mexikói boldogság is hamar oda lett, egy perccel később egy Schneider, Hinkel, Shcweinsteiger akció végén a Bayern csatára visszavette a vezetést (2-1).

A második félidő rosszul kezdődött a németek számára, Hanke egy fölösleges szabálytalanság után mehetett zuhanyozni. A vendégek vérszemet kaptak, és Borgetti révén másodszor is egyenlítettek (2-2). A németek igyekeztek megbecsülni a labdát, sőt Schneidertől még egy ígéretes lövésre is futotta. A remeklő Deisler helyére Asamoah állhatott be. A cél egyértelmű volt: a németek a rendes játékidőben akarták kiharcolni a bronzérmet. Megint előny a hazaiaknál, a 79. percben egy szögletet követően Huth bombázott Sanchez kapujába (3-2). Válaszul a mexikóiak azonnal csatárt hoztak be, és a 85. percben ki is egyenlítettek, Borgetti a második gólját fejelte. (3-3). A ráadásban nem látszott, hogy a németek kevesebben vannak, sőt Ballack szabadrúgásával a győzelmet is megszerezték (4-3).

A 3. helyért:

Németország–Mexikó 4-3

(2-1, 3-3). Lipcse, 40 ezer néző, vezette: Breeze (ausztrál). Gólok: Podolski (39.), Schweinsteiger (41.), Huth (78.), Ballack (97.) ill. Fonseca (40.), Borgetti (58., 85.). Kiállítva: Hanke (54.)

(2-1, 3-3). Lipcse, 40 ezer néző, vezette: Breeze (ausztrál). Gólok: Podolski (39.), Schweinsteiger (41.), Huth (78.), Ballack (97.) ill. Fonseca (40.), Borgetti (58., 85.). Kiállítva: Hanke (54.) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!