Hírek

2005.06.07. 00:00

Harcban állnak a villáért

Tovább húzódik a Gábor Áron utcai albán nagykövetség körüli kálvária. Az épületet bérlő külképviselet jövő héten dönti el, hogy elfogadja-e az ingatlan tulajdonosának új feltételeit.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A sajtó jelenlétének is köszönhető volt, hogy az albán nagykövetség munkatársai beengedték az épületbe az ingatlan tulajdonosát (jobbra)
[/caption]Tulajdonának visszafoglalására érkezett tegnap a Gábor Áron utcai albán nagykövetség épületéhez Tuvya Raviv izraeli üzletember. A II. kerületi ingatlan bérleti szerződése május 31-én lejárt. A külképviselet azonban a tulajdonos többszöri felszólítására sem hagyta el az épületet.
Tuvya Raviv az elmúlt időszakban többször kezdeményezett találkozót Eduard Sulo albán nagykövettel. Mindhiába. A diplomata rendre kibújt a találkozók elől. Az is előfordult, hogy a követség területéről elzavarták a tárgyalásra érkező tulajdonost. Miután a sajtó tudomást szerzett a tegnapi akcióról, megtört a jég. Tuvya Raviv bebocsátást nyert az épületbe. A találkozó nem sok eredményt hozott. – Nem sikerült megállapodást kötnünk – mondta a tárgyalást követően a tulajdonos jogi képviselője.

Bordás Vilmos szerint kétféle megoldás lehetséges. Az egyik, hogy a nagykövetség továbbra is kibérli az épületet, de új feltételekkel. Ennek értelmében éves bérleti díjat kell fizetniük a mostani három hónapos helyett. Ha ezt nem vállalják, akkor július végéig el kell hagyniuk az épületet. A külképviselet jövő hétre ígérte a válaszadást. – Ha ehhez képest mégsem sikerül megállapodni, akkor igen kényes helyzet áll elő – mondta Bordás Vilmos. A nagykövetség ugyanis annak ellenére diplomáciai védettséget élvez, hogy arról a szerződésben lemondtak. Nem lehet tudni, hogy mi történne egy bíróság által elrendelt kilakoltatásnál. A védettség értelmében akár rendőri segítséget is kaphatnak a kiköltöztetés megakadályozására. A bécsi egyezség értelmében ugyanakkor a diplomatáknak is be kell tartani az adott ország jogszabályait. Ha ezt nem teszik, bírósághoz fordulunk.

A bérleti szerződést megkötő felek között két éve mérgesedett el a viszony. Tuvya Raviv öt éve adta bérbe az épületet. – Az első három évben semmi probléma nem volt – mondta az izraeli üzletember. – Resuli Adhurim, az akkori nagykövet mindig időben kifizette az ötezerötszáz dolláros havi díjat. A gondok két évvel ezelőtt, Eduard Sulo kinevezése után kezdődtek. Azóta szinte egyszer sem fordult elő, hogy határidőre megérkezett volna a pénz. Lényegében emiatt nem kívántam meghosszabbítani a bérleti szerződést.

Lapunk tegnap többször hívta az albán nagykövetséget, ám a telefont nem vették fel. Bordás Vilmos ugyanakkor elmondta, a külképviselet vezetése az anyaországból küldött ellátmány folyamatos késésével indokolja a csúszásokat. Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője lapunknak elmondta, miután az ingatlan egy magánszemélyé, a tárcának nem sok tennivalója van. Ettől függetlenül jegyzéket intéztek a nagykövethez, amelyben felszólították, hogy tartsa be a magyar jogszabályokat.

Nem tudni, hogy ki hozhat ítéletet az ügyben

Ha állami ingatlanról lenne szó, akkor nagyobb lenne a magyar fél mozgástere – mondta la-punknak Kolláth György alkotmányjogász. Jelen helyzetben az a legfontosabb kérdés: megfelelő joghatóságnak bizonyul-e a magyar bíróság? Ugyanis könnyen előfordulhat, hogy az albán képviselet nem fogja elfogadni a magyar igazságszolgáltatást. Ez esetben meg kell állapítani, hogy melyik ország hozhat ítéletet az ügyben. Ha mégis elfogadja, akkor be kell tartania a magyar bíróság határozatát.

az ingatlan tulajdonosának új feltételeit. Kiss Gergely Nem tudni, hogy ki hozhat ítéletet az ügyben Ha állami ingatlanról lenne szó, akkor nagyobb lenne a magyar fél mozgástere – mondta la-punknak Kolláth György alkotmányjogász. Jelen helyzetben az a legfontosabb kérdés: megfelelő joghatóságnak bizonyul-e a magyar bíróság? Ugyanis könnyen előfordulhat, hogy az albán képviselet nem fogja elfogadni a magyar igazságszolgáltatást. Ez esetben meg kell állapítani, hogy melyik ország hozhat ítéletet az ügyben. Ha mégis elfogadja, akkor be kell tartania a magyar bíróság határozatát. A sajtó jelenlétének is köszönhető volt, hogy az albán nagykövetség munkatársai beengedték az épületbe az ingatlan tulajdonosát (jobbra) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!