Hírek

2005.06.15. 00:00

Felmentés és ítélet

Az amerikaiak többsége nem ért egyet azzal, hogy Michael Jackson popénekes büntetőperében felmentő ítélet született.

Csák Elemér

[caption id="" align="alignleft" width="303"] Az esküdtek döntését a popsztár több ezer híve üdvrivalgással fogadta a bíróság előtt
[/caption]A CNN amerikai hírtelevízió által megkérdezettek 67 százaléka mondta azt, hogy az esküdtek felmentő ítélete ellenére bűnösnek tartja a popénekest az ellene felhozott vádakban, köztük kiskorúak szexuális zaklatásában. Csak 27 százalék üdvözölte egyértelműen a Jacksont felmentő esküdtszéki döntést. Az esküdtek helyi idő szerint hétfőn délután hozták meg döntésüket a kaliforniai Santa Maria város bíróságán. A felmentést az énekes bíróság előtt várakozó hívei örömujjongással fogadták. Az énekes szabad emberként távozott a bíróságról. A 46 éves Jackson ellen a múlt év végén tíz pontban emeltek vádat kiskorúval szemben elkövetett szeméremsértő cselekedetek címén, illetve gyerekrablás céljából szőtt összeesküvésért, jogtalan fogva tartásért, zsarolásért, s azért, mert alkoholt itatott áldozatával céljai elérése érdekében. Az esküdtek a védelemnek hittek a vád képviselői és tanúi helyett. A vád megrögzött pedofilként állította be az énekest, a védelem viszont pénzsóvár szélhámosok áldozataként festette le. Thomas Mesereau védőügyvéd a felperes anyját pénzsóvár szélhámosnak minősítette.

A Santa Maria-i perben az elmúlt 15 hét során több mint 130 tanút vonultatott fel a vád és a védelem. Köztük volt a popsztár vádlója, a ma 15 éves Gavin Arvizo, aki úgy vallott, hogy az énekes 2003-ban szexuálisan zaklatta. A CNN hírmagyarázója úgy véli: az ítélet teljes győzelem Jackson számára, ugyanakkor vereség és megaláztatás az ügyésznek, aki több mint tíz éve üldözi Jacksont. Thomas Sneddon kerületi ügyész a felmentés után kijelentette, hogy sosem vitatta az esküdtek döntését, és most sem fogja.

Jesse Jackson tiszteletes, afroamerikai polgárjogi harcos, aki a per során Michael Jackson lelki támasza volt, a CNN televíziónak úgy nyilatkozott, hogy az énekes ellen két per folyt egyszerre: az egyik a bíróságon, a másik a „sajtóban”. Úgy vélte, Jacksonnak el kell gondolkodnia mindazon, ami miatt bajba keveredett. A tiszteletes mindenekelőtt arra a dokumentumfilmre utalt, amelyben Michael Jackson semmi kivetnivalót nem talált abban, ha egy ágyban alszik kiskorú védenceivel. A sajtó máris azt taglalja, hogy az egészségileg és anyagilag megrendült Jacksonnak sikerülhet-e a visszatérés popénekesként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!