Hírek

2005.06.21. 06:24

Balerinából üzletasszony

A Budafest rendezvénysorozat és a Szabad Tér Színház műsora egy kézben van. Tizenhárom éve, hogy a balettcipőt a kulturális szervező székével cserélte fel Bán Teodóra.

Váczy András

[caption id="" align="alignleft" width="135"] „Tudom, hogy a sikerért újra meg újra meg kell küzdenem”
[/caption]Alig volt ötéves Teodóra, amikor elhatározta, ha törik, ha szakad, balett-táncosnő lesz. Kemény munkával, kitartással, szorgalommal és sikerekkel teltek a tánctanulás évei. – Akkor nevelték belém azt, ami ma is hajt. „Egyedül állsz a színpadon, egyedül kell végigjárnod az utadat. Amit itt most megtanulsz, abból kell majd kamatoztatnod a tőkédet.” Az útravaló tanácsok, intelmek egy életre belém vésődtek. Tudtam, hogy a feladattal egyedül kell megküzdenem, és ha valamit rosszul csinálok, nem az a hibás, aki betanította, hanem én. És hogy a sikerét mindennap, újra meg újra meg kell küzdeni.

1970-ben végzett a Balettintézetben. Pályája beugrással kezdődött: Olaszországban A csodálatos mandarin Lány szerepét táncolta. Miután visszavonult, balettiskolában tanított, majd férjével, Keveházi Gáborral megalapította a V. I. P. Arts Management, opera- és balettfesztiválokra szakosított vállalkozását. Azóta, hogy különvált férjétől, egyedül „viszi” a ma már Budafest néven közismert rendezvénysorozatot. – Nem üzleti érdek vezérelt. Azt akartam csinálni, amit szeretek, és amihez értek. Mondhatni, kulturális misszóba vágtunk – meséli. – S valóban, ízlésformáló szándékkal, a világranglista első mezőnyéből nyerek meg művészeket a magyar közönségnek. A kulturális menedzseri munka számomra a művészi fellépéshez hasonló produkció. Alkotás, ahol nemcsak az eredmény fontos, az odavezető út is élvezetes, örömet és izgalmat tartogat.

Tíz év sikeres fesztiválmunka után tavaly megpályázta és elnyerte a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatói posztját. – Előző munkámhoz képest nagy kihívás volt. Amikor bezárnak a kőszínházak, a szabadtéri játszóhelyekre értékhordozó és szórakoztató műsorokkal lehet a közönséget becsábítani. Szán-dékom szerint ez tavaly sikerült, biztos vagyok abban, hogy jó úton járok. Azt hiszem, előbb-utóbb a két fővárosi rendezvény összeér – amire igazi biztosíték Teodóra tapasztalata, gyakorlata és személye. És mivel megpályázta az állást, lehet, hogy az Állami Operaház jövendőbeli főigazgatóját úgy hívják: Bán Teodóra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!