Hírek

2005.06.25. 11:05

A nép imádja a kölyköket

A hétvégén rendezik a Konföderációs Kupa elődöntőit. Szombaton a legutóbbi vb-döntő „visszavágóját” játssza a német és a brazil csapat, vasárnap az argentin és a mexikói gárda találkozik. Mind a négy táborban óriási a készülődés.

Dénes Tamás

A brazilok nem szoktak hozzá a vereségekhez. Olvasgatom az interneten az ottani lapvéleményeket, hát nem sok dicséretet kaptak az „aranyzöldek”. Nem csoda, nincs is miért. Carlos Alberto Parreira, a szövetségi kapitányuk azonban egyáltalán nem elégedetlen. Arról beszélt Nürnbergben, a Franken-stadionban tartott edzés után, hogy két célja volt a csoportmérkőzések során. Egyik, hogy csapata bejusson az elődöntőbe, másik, hogy legalább húsz futballistájának játéklehetőséget adjon az első három meccsen. Mindkettő teljesült. Ám – így Parreira – most már a kísérletezgetések kora lejárt, az elődöntőben harapni fog a világbajnok. Mondott még egy mondatot, amire sokan felkapták a fejüket – bevallom, brazil szövetségi kapitánytól még magam sem hallottam hasonlót. Parreira professzor ugyanis kijelentette, hogy az elődöntő esélyese az ellenfél, a német válogatott! Egyébként a kapitány maga is azon a véleményen volt, ami a Reggelben is megfogalmazódott az elmúlt napokban: fáradtak a játékosai, a hosszú európai idény után nincsenek csúcsformában, kizsigereltek. – Huszonöt napja egyfolytában játszanak, a bajnoki zárás, a nemzetközi kupadöntő, a világbajnoki selejtezők, a Konföderációs Kupa sok egymás után – mondta. Ezért aztán Parreira csütörtökön például egynapos „szabadságot” adott játékosainak, és csak péntek délután edzett újra a csapat.

A németek gőzerővel készülnek. Kicsit még fel is húzták az orrukat a Herthában játszó brazil balhátvéd, Gilberto véleményén („a németek nem olyan képzettek, mint mi”), de ettől függetlenül sincs gond a motiváltságukkal. Emlegetik a 2002-es világbajnoki döntőt is, holott a két főszereplő, Kahn és Ronaldo, sőt Roberto Carlos és Cafú most nem lesz a pályán. Igaz, a Nationalelf viszont a jokohamai találkozóval ellentétben most számíthat a csúcsformában lévő Michael Ballackra. Jürgen Klinsmann a legjobbnak vélt tizenegye tagjai közül nem számíthat a sárga lapjai miatt eltiltott Bastian Schweinsteigerre, aki pedig az utóbbi hetekben kulcsjátékossá nőtte ki magát. Klinsi a jelek szerint duplán jót húzott azzal, hogy megfiatalította a válogatottat (az argentinok elleni gárda átlagéletkora 23,9 év volt). A Nationalelf csoportgyőztes lett, ráadásul régen nem volt ilyen népszerű otthon a válogatott, mint most. Az argentinok elleni meccset telt házas publikum tombolta végig Nürnbergben, s körülbelül 16 millióan látták a televízióban! Hónapokkal ezelőtt szinte elképzelhetetlen lett volna, hogy a csapat edzésére 1300 néző jöjjön össze Herzogenaurachban. Most azonban minden más – elképzelhető, milyen hangulat lesz itt jövőre, a világbajnokságon. Szinte minden német, akivel az elmúlt napokban a futballról beszélgettem, azon örvendezett, hogy a jelek szerint sikerült a generációváltás. Völler világbajnokságon ezüstérmet nyert válogatottjának 28,1 év volt az átlagéletkora, az a gárda 2006-ban már 32,1 éves lett volna. Ám a német sajtóban Klinsi Kidsnek, Klinsi kölyköknek hívott új Nationalelf még a két ,,öreg kapussal” együtt is csak 25,5 éves. Négy új állandó ember, Lukas Podolski, Per Mertesacker, Robert Huth és Bastian Schweinsteiger még juniorkorú – akár egy évtizedre is bérletet válthatnak a válogatottba.

Kétségtelen, egyelőre sokkal nagyobb figyelem irányul a szombati elődöntőre, mint a vasárnapira. Utóbbival kapcsolatban leginkább az a téma, hogy két mexikói játékost, Salvador Carmonát és Aaron Galindót hazaküldött válogatottjuk. A hivatalos közlések szerint fegyelmi okokból, ugyanakkor az újságírók közül – két mexikói lapból, az El Universalból és a Reformából informálódva – többen is tudni vélik: a torna előtt elvégzett vizsgálatok során a doppinglistán szereplő szert, nandrolont találtak a szervezetükben. Utóbbit a FIFA kategorikusan cáfolta, sőt Franz Beckenbauer később idézte Sepp Blatter elnököt, aki szerint szigorúan fegyelmi és nem doppingügyről van szó. Ugyanakkor a mexikói szövetség bejelentette, hogy két játékosa ellen „tiltott szerek használata” miatt indítot vizsgálatot. Mondjuk úgy: valaki rosszul informált…

Repül és mamát látogat

Szinte fantasztikus, hogy a hatvanéves Franz Beckenbauer szinte nem tud elfáradni. A Császár, akinek a németek köszönhetik a világbajnoki rendezés jogát, mindössze két találkozóról hiányzott eddig (s ez lesz a mérlege a záráskor is), azokról is csak azért, mert a csoportmérkőzések utolsó körében azonos időben kezdtek két-két mérkőzést. Akadt olyan napja, hogy délelőtt még Frankfurtban volt, aztán délután Hannoverben, este Lipcsében nézett meccset. A torna alatt több mint tízezer kilométert repül (repítik...) helikopterével, meccseket néz, tárgyal, elemez a televízióban és a legnagyobb példányszámú német napilapban, a Bildben, sőt fogadásokat ad, fogadásokon vesz részt – egyfolytában szerepel. Az elődöntő előtt mindezek mellett még arra is szakított időt, hogy részt vegyen kilencvenkét éves édesanyja születésnapján, Kitzbühelben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!