Hírek

2005.06.28. 00:00

A hitelért életbiztosítást is kötni kell

MOHÓSÁG Olvasónk bankkölcsönt vett fel. Azt még érti, hogy házára jelzálogot tettek, és két kezest is kértek tőle. De azt már elfogadhatatlannak tartja, hogy életbiztosítást is kell fizetnie.

BAMA

Sajnos a bankok túlbiztosítják magukat adósaikkal szemben – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A szerződések diktátumszerűek: az ember vagy elfogadja őket vagy nem kap kölcsönt.

A jelzálogjog biztosítékul kell a banknak. Ha nem fizetünk, pénz helyett legyen olyan értékes vagyontárgy, amely egészben vagy részben az övé lehet. A kezesnek adott esetben helyettünk kell törlesztenie a kölcsönt. Az életbiztosítás azt a célt szolgálja, hogy ha esetleg meghalunk, a bank a biztosító segítségével hozzájusson a pénzéhez. Mindezt némiképp magyarázza, hogy a bankoknak számos rossz tapasztalatuk van – teszi hozzá a büntetőjogász. Sok szélhámos vesz fel hitelt. Hamis igazolvánnyal kötnek kölcsönszerződést a legkülönbözőbb célokra. Autóra, árucikkekre, építkezésre. Kiadják magukat valamilyen kft. munkatársának – később aztán kiderül, hogy a cég nem is létezik. Az intézet pedig bottal ütheti a pénze nyomát.

Nyugat-Európában és Amerikában azért is működik jobban a hitelezés rendszere, mert nagyobb az üzleti élet biztonsága. Aki szélhámoskodik, azt rögtön és végleg kizárják az üzleti életből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!