Hírek

2005.04.30. 00:00

Volt katonák a merénylők

A szlovák merénylőbrigád tagjai egykor a Csehszlovák Néphadsereg felderítői és robbantási szakértői, tisztjei, tiszthelyettesei voltak.

Szemán László

Újabb részleteket tudott meg a Reggel az 1998-as Aranykéz utcai merényletet követő, monori kétoldalú találkozóról. Tegnap megírtuk: Boros Tamás kivégzése után négy nappal már pontos információi voltak a robbantókról a szlovák, majd a magyar hatóságoknak. Többek között ezeket az információkat elemezték azon a kétnapos kétoldalú találkozón, amelyet egy monori panzióban tartottak. Itt nemcsak rendőrök, hanem magas rangú katonatisztek is részt vettek.
A katonák jelenlétét indokolta, hogy az Aranykéz utcai merénylettel és egy sor, más magyarországi robbantással gyanúsított Josef Rohác és csapata tagjai kiképzett katonák voltak. A merényletnél használt Danubitot pedig szlovák katonáktól kapták.
A Meciar-kommandónak emlegetett banda tagjai a Csehszlovák Néphadseregben kaptak felderítői és robbantási szakértői kiképzést. Ismert, hogy Rohácék együttműködtek a Meciar-éra alatt a hazánk ellen dolgozó szlovák titkosszolgálattal (SIS). A SIS Omega-akciójában követték el nálunk a robbantásokat.
Rohácék számlájára írják az Aranykéz utca előtt bő két héttel, 1998. június 15-én a Fidesz akkori, Lendvai utcai székháza ellen elkövetett merényletet is. Az egyik bandatag egy közeli telefonfülkéből felhívta a székházat, és megkérdezte, hogy Áder János bent van-e. A nemleges válaszra megnyomta a távirányító gombját, és Áder irodájának erkélye alatt felrobbant a bomba.
A telefonfülkét a helyszínelők leszerelték, ma is a bizonyítékkamrában van.

Diso is bandatag volt, míg fel nem robbant

A mai napig el nem fogott merénylő a Csehszlovák Néphadsereg egykori II. osztályú felderítőtisztjének és robbantási szakértőjének, Marcell Disónak a bajtársa volt. Disót 1996. október 13-án, hajnalban a kőbányai Vörösdinka utcában széttépte saját kezében tartott pokolgépe. A robbanás előtt azonban fejbe lőtték. Rendőrségi források szerint Diso a bombát Prisztás József közelben parkoló autója alá akarta felszerelni. Prisztást 1996. november 1-jén Óbudán lelőtték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!