Hírek

2005.04.14. 00:00

Vatikáni készülődés

Toronyi Attila

Akár néhány nap alatt megegyezhet a hétfőn összeülő 115 bíboros II. János Pál utódjáról – írta tegnapi számában az Il Messaggero című római napilap. Valószínűleg már szerdán vagy csütörtökön bemutathatja a Vatikán az egyház történetének 265. pápáját. A gyors döntéssel szilárd helyzetet teremtenek az új egyházfő számára. Az első szavazási fordulót a bíborosok hétfő délutáni összeülése után ütemezték be, később naponta négyszer szavaznak.
II. János Pálról háromnapos szavazás keretében döntöttek. Ám nem mindig tartottak ilyen rövid ideig a tanácskozások. A leghosszabb konklávé a 13. században több mint két évig tartott. 1271-ben emelték trónra X. Gergelyt. A legrövidebb pápaválasztó gyűlésre fél évszázada, 1503-ban került sor. 1939-ben is rövid idő alatt bonyolították le a pápaválasztást: XII. Pius személyéről húsz óra alatt egyeztek meg a bíborosok.
Zarándoklat
Rómában folyamatosan érkeznek a zarándokok az elhunyt pápa sírjához, a Szent Péter-bazilika altemplomában. A szentatya végső nyughelyét szerdán nyitották meg a látogatók előtt.
Veszteségek
Nehéz pénzügyi örökséget hagyott hátra utódjának II. János Pál. Az egyház a gyenge dollár és a szexuális visszaélések után indult kártérítési perek miatt idén újra veszteséges. Közben jelentősen nőtt a két legkisebb európai állam által kibocsátott euróérmék értéke. II. János Pál pápa és Rainer monacói herceg halála után a gyűjtők jelentős felárat adnak a két kis állam pénzeiért.
Képeskönyv
Az elhunyt szentatyára emlékezve 200 oldalas albumot ad ki a német Bild és Weltbild szerkesztősége. Összeállítója a Bild Zeitung vatikáni tudósítója, Andreas Englisch.
Esélyek
A jelek szerint egyelőre csak abban van egyetértés, milyen ne legyen a majdani főpásztor. Valószínűtlen, hogy kelet-európait, ráadásul ismét lengyelt választanának. Feltehetően nem lesz túl fiatal az új pápa, mert nem akarnak hosszú „korszakot” Szent Péter trónusán.
Átmenet
A Rómában összegyűlt bíboros körülbelül egyharmada állítólag szívesen választaná meg Joseph Ratzingert. A 78 éves német bíboros ugyanis II. János Pál szűkebb bizalmasainak köréhez tartozott. Nézeteiben inkább konzervatívnak számít, és korára tekintettel megfelelne azoknak, akik átmeneti pápát szeretnének.
Fehér füst
Ha a Vatikánban felszáll a sikeres választást jelző fehér füst, megkondulnak a harangok. A Szent Péter térre kilépő egyházfő ilyenkor azt is közli, milyen nevet választott. Szakértők szerint II. János Pált III. János Pál követi majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!