Hírek

2005.04.20. 00:00

Rettegett Vasprefektus

Terminátor, Abbé, Duracell, Vasprefektus, a háta mögött így nevezik Gergényi Pétert, Budapest rendőrfőkapitányát. Akit rettegnek a bűnözők, s bár tartanak tőle, tisztelik beosztottai.

Szemán L.–Nagy E. D.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Gergényi Péter Budapest rendőrfőkapitánya egy bűnmegelőzési központ átadásán az országos főkapitány, Bene László (középen) társaságában
[/caption]Reggel: Mit szól a Vasprefektus névhez?
G. P.: Megtiszteltetésnek tartom. Korábbi beceneveim is jelzik, hogy beosztottaim jól ismertek. Huszonnégy órában rendőr vagyok. Vizsgáló koromban például Abbénak hívtak. Tizenkét órán át szelíden faggattam a gyanúsítottat. Kollégáimnak egy dolga van, üldözni a bűnt. Ha ezt sikeresen teszik, jutalmazok, ha nem, büntetek.

Reggel: Melyik ügy szorítja leginkább a BRFK-t?
G. P.: Eredményesek a kollégáim, így mindig a napi ügyek a legfontosabbak. Most például a Király utcai portástámadás tettesét és a csepeli elásott áldozat gyilkosát kell megtalálniuk lehetőleg minél gyorsabban.

Reggel: Szerintünk sok fegyveres rablás történik a fővárosban.
G. P.: Egy is sok. Szerencsére kollégáim sorra fogják el a tetteseket, így látványosan csökken a rablások száma. Ami aggaszt, hogy a majdhogynem gyerekkorú elkövetők csapatostól támadnak gyerekekre, hogy elvegyék a mobiljukat, magnójukat. Ez már társadalmi kérdéseket is felvet. Hol vannak a szülők, amikor a csemetéjük „brahiból” rabol? Mi,  rendőrök tesszük a dolgunkat, elfogjuk őket, de a nevelés nem feladatunk.

Reggel: Jól látjuk, hogy a bérkoldusokat visszavonulásra kényszerítették?
G. P.: Döntő többségük Bécsbe, Párizsba tette át a székhelyét,  egyebek mellett köszönhető ez az állandó rendőri jelenlétnek a közterületeken. A BRFK a belügyminiszter asszony által meghatározott feladatokat végzi. Az eredmények bizonyítják, hogy a látható rendőrség létrehozása helyes döntés volt.

Reggel: Pénz nélkül azonban semmire nem mennének. Rendben van a kassza?
G. P.: Nehéz a gazdasági helyzetünk, ám az elmúlt évben sem halmoztunk fel adósságot. Ez nem utolsó sorban a fővárosi és kerületi önkormányzatoknak és a rendészeti bizottságnak, illetve vezetőiknek az érdeme. Támogatásuk nélkül valóban gondjaink lennének.

Gergényi Péter

Született 1946. november 20-án Budapesten. 1974. november 1-jén ellenőrző járőrként kezdte rendőri szolgálatát a Pest megyei Rendőr-főkapitányságon. 1979-től ugyanitt a bűnügyi osztály vizsgálója, 1984-től főnyomozója. 1987-ben diplomázott a Rendőrtiszti Főiskolán. Érden bűnügyi osztályvezető, Ráckevén kapitány-helyettes, Vácott kapitány. 1991–93. között a XXI.kerületi kapitányság vezetője. 1993–95. között Hajdú-Bihar, 1995–96-ban Nógrád, 1996–2003. között Bács-Kiskun megye főkapitánya. Azóta a BRFK első számú vezetője. 1997-ben dandártábornokká, 2004-ben vezérőrnaggyá nevezték ki.

Négyszázezer kilométert futott már az autója

Minden beosztásába magával viszi a székét, amit 1981 óta használ. A széket időközben fel kellett újítani, mert a tábornok korábban hintázott rajta.

A szék támláját megerősítették és új huzatot kapott. Ragaszkodik azokhoz a tárgyakhoz, amelyek korábban valamiért megtetszettek neki. Így van ez kilencéves autójával is, ami már 380 ezer kilométert futott, de egyáltalán nem olyan rozzant, mint Colombo járgánya.

A szék támláját megerősítették és új huzatot kapott. Ragaszkodik azokhoz a tárgyakhoz, amelyek korábban valamiért megtetszettek neki. Így van ez kilencéves autójával is, ami már 380 ezer kilométert futott, de egyáltalán nem olyan rozzant, mint Colombo járgánya. Gergényi Péter Budapest rendőrfőkapitánya egy bűnmegelőzési központ átadásán az országos főkapitány, Bene László (középen) társaságában -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!