Hírek

2005.03.17. 00:00

Zágrábnak várnia kell

A külügyminiszterek döntése nem volt váratlan. Az elmúlt hetekben egyre több jel utalt arra, hogy nem teljesül Brüsszel feltétele: nem kerül elő Ante Gotovina.

Toronyi Attila

Elhalasztották Horvátországgal az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdését, mert a háborús bűnökkel vádolt tábornokot a zágrábi vezetés nem kutatta fel és nem adta át a hágai törvényszéknek. A horvátok azzal érvelnek, hogy mindent elkövettek az extábornok kézre kerítése érdekében. A rendőrség az elmúlt hónapban több ezer házat, hajót kutatott át, 65 ezer gépkocsit tartóztatott föl, 23 ezer embert ellenőrzött. Gotovinát, a francia idegenlégió egykori katonáját egyébként Párizs is körözi köztörvényes bűntények miatt.
A döntés nem rögzített új időpontot Zágrábnak a tárgyalás-kezdésre, azaz teljesen a Gotovina-ügy megoldásától teszi függővé az EU a csatlakozási megbeszélések beindítását.
Kiszivárgott információk szerint Magyarországon kívül Ausztria, Szlovákia, Szlovénia, Litvánia, Málta és Ciprus is arra az álláspontra helyezkedett, hogy Horvátország együttműködik a hágai Nemzetközi Törvényszékkel, és a helyes döntés a tárgyalások megkezdése lenne. Somogyi Ferenc magyar külügyminiszter mindamellett biztatónak tartja, hogy Brüsszelben a halasztás ellenére jóváhagyták azt a tárgyalási keretet, amelyet az EU követni fog, ha a megbeszélések mégis megkezdődnek majd.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!