Hírek

2005.03.19. 06:03

Tudja, ki ölette meg Fenyőt

Labanc Ferenc, volt rendőrtiszt, ha jogkövetkezmények nélkül megtehetné, megnevezné azokat, akik a megbízást adták Fenyő János kivégzésére.

Szemán László

– Már csak a sajtóban bízom. Kíváncsi vagyok rá, hogy az újságírók ki tudják-e erőszakolni, hogy a rendőrség végre megnevezze a gyilkosokat. Úgy tudom, hogy ismerik az elkövetők nevét, az akcióhoz használt útlevelek számát, sőt azt is, hogy a gyilkos fegyvert honnan, kitől vásárolták – mondta lapunknak Labanc Ferenc a Fenyő-merénylet kapcsán.

Labanc szerint Fenyő pontosan tudta, hogy kitől kell tartania. Elképzelhetetlennek tartja, hogy Tasnádi Pétert akarták volna megbízni a gyilkosság megszervezésével.

– Egy olyan embert nem bíznak meg ilyen nagyságú üggyel, akit 1988-tól folyamatosan figyelnek a hatóságok. A merénylet maga legalább százmillió forintjába került a megbízónak. Ennek csak egy töredéke a bérgyilkos konkrét megbízási díja. Többszörös áttételen keresztül kaphatta a munkát. Információim szerint a rendőrség már most annyi bizonyíték birtokában van, hogy vádemelési javaslatot tehetne a gyilkosok ellen.

A megbízó személye már más kérdés. A Fenyő-gyilkosság idején még nem sok embernek volt akkora vagyona Magyarországon, hogy gond nélkül kifizethessen belőle százmillió forintot. Végiggondolva csak két ilyet tudnék megnevezni. Ha jogkövetkezmények nélkül megtehetném, meg is tenném. Rajtam kívül még legalább ötvenen tudják is ezeket a neveket – mondta Labanc Ferenc.
Ha igazak a hírek, a rendőrség áprilisban nyilvánosság elé állhat az ügyben.

Kicsoda Labanc Ferenc?

A rendszerváltozás után a Cattani kommandó vezetője volt. Bevallása szerint a maroknyi csapat nyolc hónap alatt rendet vágott az alvilágban, csak közben túl közel jutott politikai körökhöz. A kommandót feloszlatták, tagjait meghurcolták. 1996-ban őt is kirúgták a rendőrségről. Később rehabilitálták, és a BRFK akcióosztály egyik csoportját vezette. Másfél évvel ezelőtt önként leszerelt. Tasnádi Péter biztonsági főnöke lett, ám öszszevesztek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!