Hírek

2005.03.25. 00:00

Támogatott diákétkeztetés

Szeptembertől az általános iskolák alsó tagozataiban tanuló rászorulók is kaphatnak ingyenebédet, de lesz, ahol csak kedvezményes étkeztetésre futja.

Szakács Árpád

Batiz András kormányszóvivő szerdán még azt közölte, a kabinet döntésének köszönhetően – hasonlóan a bölcsődei és óvodai gyakorlathoz – ingyenessé válik az étkeztetés az általános iskolák első négy osztályában tanuló rászorulók részére is. Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter tegnap már csak részben ingyenes, illetve „kedvezményes” étkeztetésről szólt.

Elmondta: a kormány szeptembertől fejenként 2500 forintot ad egy gyermekre, és ez összesen 150 ezer iskolást érint. Az önkormányzatok kötött forrásként jutnak a pénzhez, amit csak étkeztetésre használhatnak a területen élő rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők arányának megfelelően. A helyi viszonyoktól függ, hogy a térségben az önkormányzat képes-e biztosítani az  ingyenes étkeztetést, vagy csak bizonyos kedvezményre futja. Göncz azt is elmondta: további 300 millió forint támogatással a nyári iskolai szünet idejére is biztosítható ingyenes vagy kedvezményes étkeztetés.

Az ingyenes étkeztetés először a 2002-es kampányidőszakban vetődött fel. Az akkori ígéret szerint ingyenessé válna az óvodai és általános iskolai étkeztetés. Először a legrászorultabb bölcsődések és óvodások juthattak kedvezményhez. Ezt a kört bővíti a mostani bejelentés.

Gyermekétkeztetésben részesülők

összesen (fő)

Bölcsőde: 28 ezer

Óvoda: 340 ezer

Általános iskola: 940 ezer

Ebből kedvezményes ellátást

kapnak (fő)

Bölcsőde: 10 ezer

Óvoda: 100 ezer

Általános iskola: 150–160 ezer

Örülök, de tartok is a pluszterhektől

Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke: – Örülök a kezdeményezésnek. Úgy tűnik, az étkeztetésre szánt pénz kevés, de bízom abban, hogy az eddigi gyakorlattal szemben a kabinet a pluszterheket nem hárítja rá az alulfinanszírozott önkormányzatokra. Ha ez mégis így lesz, akkor a települések más területeken kényszerülhetnek megszorításokra. Egyébként hasonló kedvezményeket már biztosítanak az önkormányzatok a rászorulók részére.

Bölcsőde: 28 ezer

Óvoda: 340 ezer

Általános iskola: 940 ezer

Ebből kedvezményes ellátást

kapnak (fő)

Bölcsőde: 10 ezer

Óvoda: 100 ezer

Általános iskola: 150–160 ezer Örülök, de tartok is a pluszterhektől Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke: – Örülök a kezdeményezésnek. Úgy tűnik, az étkeztetésre szánt pénz kevés, de bízom abban, hogy az eddigi gyakorlattal szemben a kabinet a pluszterheket nem hárítja rá az alulfinanszírozott önkormányzatokra. Ha ez mégis így lesz, akkor a települések más területeken kényszerülhetnek megszorításokra. Egyébként hasonló kedvezményeket már biztosítanak az önkormányzatok a rászorulók részére. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!