Hírek

2005.03.11. 06:49

HÍRsáv

BAMA

Mélygarázsok hozhatnak gyógyírt a parkolásra
A lakások és irodák értéke jelentősen csökkenhet, ha nem épülnek mélygarázsok – írja a Világgazdaság. A megoldás a vállalkozói alapon történő garázsépítés – jelentette be Lakos Imre, a városüzemeltetési bizottság elnöke. Budapest belső kerületeiben hat éven belül kimerülnek a lakossági parkolás lehetőségei. (bk)

Bérlakás-befektetési alapot tervez a hivatal
Az államnak nincs pénze, ezért befektetők bevonásával kell megindítani a bérlakásprogramot – jelentette ki Borsi László, az Országos Lakás- és Építési Hivatal elnöke a Világgazdaságban. A kollégiumban lakó diákoknak, saját lakást fenntartani nem képes időseknek is megoldást jelenthet a bérlakásprogram. (bk)

Több mint ezerötszáz ingatlantól válnak meg 
Az idén az állam másfél ezernél is több kincstári ingatlantól válik meg, köztük számos nagy értékű lakástól, sportteleptől, irodaháztól, üdülőtől. Ebből több tízmilliárd forintos bevételre tehet szert a költségvetés, s a megmaradó állami vagyont hatékonyabban kezelhetik. (bk)

Pangott a magyar és az osztrák piac
Folyamatosan növekednek az ingatlanárak Európa legtöbb országában. A legnagyobb mértékben Franciaországban, Spanyolországban, Írországban és Angliában nőttek az árak, átlagosan 12 százalékkal. A 17 országra kiterjedő felmérés szerint a magyar és az osztrák piacon volt a legkisebb az árak növekedése. (bk)

Ötmilliárd friss tőke a Raiffeisen-alapban
Februárban ötmilliárd forint friss tőkével gyarapodott a Raiffeisen Ingatlan Alap vagyona. Az alap megvett egy 317 négyzetméteres nagykanizsai ingatlant, majd tíz évre bérbe adta a Raiffeisen Banknak. A Raiffeisen Ingatlan Alap eszközeinek egyharmada szolgáltatási-kereskedelmi ingatlanban, 11 irodaépületben, 2 kiskereskedelmi ingatlanban van. (bk)

Lényegesen többen szavaznak felújításra
Hatvanezer család tervezi az idén, illetve jövőre, hogy lakást vásárol, és 356 ezer háztartás, hogy régi lakását felújítja. Különösen a lakásfelújítás iránti igények erőteljesek. Ez azzal is összefüggésben van, hogy használt lakásra csupán ötmillió forintos hitelt lehet kedvezményesen felvenni, ezért sokan inkább az olcsóbb felújításra szavaznak. (bk)

Újra és újra felmerül az ingatlanadó lehetősége
Az iparűzési adó eltörlése felveti az értékalapú ingatlanadó bevezetésének szükségességét – hangsúlyozta Bod Péter Ákos, volt jegybankelnök. Az ingatlanadó bevezetéséhez rendbe kell tenni a földhivatali nyilvántartást,
s az önkormányzati gazdálkodás reformját is
ki kell dolgozni. (vg)

Platinakártyát bocsát ki az MKB és a T-Mobile
A kiemelt platinakártyás ügyfelei számára közös, MKB–T-Mobile MasterCard Gold hitelkártyát bocsát ki a Magyar Külkereskedelmi Bank – jelentette be Erdei Tamás, az MKB elnök-vezérigazgatója és Sugár András, a T-Mobile vezérigazgatója. (bk)

Nyolcmilliárd forintért adták el a Hungexpót
A részvénytársaság magá-nosítására kiírt pályázatát a francia GL Events és a TriGrá-nit konzorciuma nyerte nyolcmilliárd forintos ajánlattal. Az értékelő bizottság elnöke, Baranyi Imre, az ÁPV Rt. igazgatósági tagja elmondta, hogy a befektető öt éven belül ötmilliárd forintot, a következő öt évben pedig 2,5 milliárdot költ a vásárváros fejlesztésére. (bk)

Pontosítás
Szerkesztőségünk ezúton kér elnézést a Raiffeisen Banktól, amiért 2005. február 22-i „A félszocpol mindenkinek jár” című írásunkban tévesen állítottuk, hogy a bank gyöngyösi fiókjában a félszocpol iránt érdeklődők nem kaptak kellő felvilágosítást. „Az ügyfelek ezrei távoztak csalódottan a bankokból” alcímmel megjelent anyag a Raiffeisen Bank jóhírnevét, üzleti hitelét sértette. Az általunk megírtakkal ellentétben a bank munkatársai korrekt és teljes tájékoztatást nyújtottak az igénybevehető szolgáltatások, mind a szocpol, mind a félszocpol lehetőségeiről.”

Utalványonként kétszáz forintért kézbesít a posta
Lapunk keddi számában tévesen jelent meg, hogy a Magyar Posta utalványonként kétezer forintot kér a nyugdíjak kézbesítéséért. A valóságban kétszáz forintot kell a szolgáltatásért fizetni. Tévedésünkért elnézést kérünk az érintettektől és olvasóinktól.

Új vámkódex készül az Európai Unióban
Robert Verrue, a TAXUD főigazgatója a budapesti tanácskozáson bejelentette, hogy az új vámkódex hatályba lépése után a papíralapú vámkezelésről az elektronikusra térnek át az unió tagállamaiban. Az EU vámrendszerében ez az elmúlt 20 év legjelentősebb változtatása. (bk)

Az ünnep alatt sem szünetelnek a lottózók
Szombaton, vasárnap és hétfőn is nyitva tartanak az országban a totózók-lottózók – közölte lapunkkal Somorai László, a Szerencsejáték Rt. szóvivője. Igaz, vasárnap csak az egyébként is nyitva tartó helyeken, például a bevásárlóközpontokban lehet feladni a szelvényeket. Kedden, március 15-én zárva tartanak a fogadóhelyek.   (bk)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!