Hírek

2005.03.29. 00:00

Alvilági leszámolás készül?

Vihar előtti csend tapasztalható az éjszakai életben. A hatóságok már két éve előrejelezték az újabb területfelosztási harc lehetőségét.

Szemán László

A szervezett bűnözés fejlődik, a bűnüldözés lehetőségei azonban változatlanok, szerepel a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) új évkönyvében. Aggasztó megállapítás, hiszen a külföldi maffiák az NBH szerint is jelen vannak Magyarországon. Igaz, hogy „míg a magyar bűnszervezetek stabilizálták, addig az orosz ajkúak kissé visszafogták a tevékenységüket”. A külföldi és a magyar maffiák esetenként kapcsolódnak egymáshoz. A mellé-rendelti viszony azonban még nem alakult ki. Ami az NBH szerint vélhetően arra vezethető vissza, hogy a szervezett bűnözés erőviszonyait először országon belül kísérlik meg rendezni. Azaz újabb alvilági bandaháborúra, a területek erőszakos újrafelosztására számíthatunk.
Az éjszakai életben mindenesetre vihar előtti csend tapasztalható. Egyelőre mindenki kivár. A magyar csapatok még csak a szóbeli csatározásoknál járnak. Sorozatosan egyeztetnek egymással. Úgy tudjuk, hogy a közelmúltban a Balaton és a Dunakanyar mellett a közép-tiszai térségben is maffiatalálkozók zajlottak. Az új területeket akaró csapatok és a régiek sem engedtek a befolyásukból.  „Sok az eszkimó, kevés a fóka” – jellemezte a helyzetet egy nyomozó. A szabad terület kevés. A kecskeméti fegyvercsempészügy letartóztatott szereplői a rendőrök szerint is hiányoznak az alvilági rendszerből. Elképzelhetőnek tartják, hogy a helyükre feltörekvő, fiatal tagokból álló bandák próbálnak beállni. Ami csak erőszak alkalmazásával sikerülhet. A sikeres bűnüldözéshez pénz kell, amiből évről évre visszatérően nem jut elegendő a hatóságoknak. „A bandaháborút nem tudjuk megakadályozni, csak késlelteni, és majd kezelni valahogy” – foglalta össze a helyzetet egy szervezett bűnözés elleni rendőrtiszt.

A maffiaellenes központ jóslata

Már 2003-ban, egy elemzésében előrevetítette a várható bandaharcokat a maffiaellenes központnak ismert Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ elemzése. „...A hazai szervezett bűnözői körök új bevételi források keresése során várhatóan riválisaikkal is versenyhelyzetbe kerülhetnek, ami erőszakos cselekmények újabb sorozatához vezethet.” – írták az elemzésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!