Hírek

2005.02.05. 00:00

Vegyi riadó volt Svédországban

Balaton B.

Tizenötezer tonna rendkívül mérgező kénsav szivárgott ki tegnap hajnalban a dél-svédországi Helsingborg vegyi üzeméből. A hatóságok otthonmaradásra szólították fel a nagyváros minden lakóját. Nem nyitották ki az iskolákat, a legtöbb munkahelyre nem mentek dolgozni az emberek.

Kihalt városra emlékeztetett Helsingborg – mondta lapunknak Iván Tibor helyi lakos. Mint kiderült, a balesetet a város szélén fekvő vegyi üzem egyik tartályának megrepedése okozta. Emiatt a település felett gázszerű, mérgező felhő keletkezett. – Hajnalban megszólalt az üzem szirénája, nem sokkal később mentők, tűzoltók mentek a helyszínre. Akkor még nem tudtuk, mi történt, de sejtettük, hogy baj van. Félóránként mondják a tévében, a rádióban a legfrissebb híreket. A gyár körül néhány kilométeres körzetben teljesen lezártak mindent – teszi hozzá.

Az elpárolgott kénsav belégzése súlyosan veszélyes az emberi szervezetre, ezért a rendőrség arra kérte a város százhúszezres lakosságát, hogy egy ideig lehetőleg ne menjenek ki a szabadba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!