Hírek

2005.02.12. 05:53

Pártharcok tűzvonalában a zsaru

Ismert arcként használta az MSZP a 2002-es választási kampányban, bár nem tagja a pártnak. Reklám volt, ami lement, ám elfelejtették kifizetni. Ma is zsarunak tartja magát, és azt hitte, a politikának szüksége van a szakmai tapasztalataira. Tévedett. Doszpot Péter megnyílt a Reggel előtt.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="228"] Már a negatív megnyilvánulásaira sem reagálnak az MSZP-ben
[/caption]– Ma is a tévékben közvetített kép él önről. Telefonál a gyilkosság helyszínén vagy éppen pisztolyt vizsgál, mint azt a Fenyő-merénylet helyszínén tette. Apropó, megtalálják valaha
a Fenyő Jánost lelövető megbízót?
– Egy hétig hagytak dolgozni az ügyön. Helyszíneltünk, kihallgattunk néhány tanút, aztán külön nyomozócsoport alakult, és elvették tőlünk az ügyet. Kicsit sértve éreztük magunkat, de volt munkánk elég. Éppen a bolti sorozatgyilkosságban nyomoztunk. Ami aztán részben összeért a Fenyő-üggyel. A megbízót megtalálni és rábizonyítani
a tettét, két külön dolog. Idő kérdése és meglesz.

– Egyes vélemények szerint politikai döntés szükséges
a megbízó vád alá helyezéséhez. Így van ez?
– Nem tudom alátámasztani ezt a vélekedést. Sőt, számomra elképzelhetetlen, hogy a politika beleszóljon egy ekkora ügy nyomozásába. Soha nem éreztem ilyen törekvést. Esetleg gazdasági ügyekben és helyi szinten elképzelhető, de akkor sem közvetlenül. A Fenyő-ügy résztvevői előbb-utóbb megszólalnak, és akkor pontot lehet tenni a vizsgálat végére.

– Folyik a rendőrség aktuális átszervezése, a tapasztalt, jó rendőrök sorra leszerelnek, nyugdíjba mennek. Jó ötlet volt ismét szétverni a testületet?
– Nincs szó szétverésről, bár áldozatokkal jár az átszervezés. Ami elkerülhetetlen volt. Tizenöt év alatt látszatátszervezések folytak, elhúzták, amíg csak lehetett. Megcsontosodott szervezetek jöttek létre. Gondolt valaki egy nagyot, és létrehozott egy egységet, mint például a Központi Bűnüldözési Igazgatóságot vagy a Gepárd Csoportot. Ugyanakkor megmaradtak a régi egységek ugyanazzal a feladattal. Az ORFK vízfej lett, ami aztán maga alá szervezett egy sor vidéki egységet. Az átszervezés máris látható eredményt hozott, az ORFK karcsúsodott, megszűntek a párhuzamok. Végig kell csinálni megyei szinteken is. Utána, nincs mese, dolgozni kell és eredményeket kell hozni.

– Ez így szépen hangzik, csak közben az átlagéletkor lassan már 30 év sincs. Kölyök rendőrökkel mit lehet elérni?
– Valóban kényes a helyzet.
Az arra jogosult idősebbek inkább a nyugdíjat választják, ami majdnem annyi, mint a fizetésük. Az állomány veszélyesen fiatalodik, ám a fiatalabbak számára sem vonzó a pálya. A politika felelőssége, hogy látható karriert adjon a fiatalok számára, a munkához pedig odaadja a bértömeget és biztosítsa az infrastruktúrát is. Ha a politika figyelmen kívül hagyja ezt, akkor döntésképtelenné válhat a testület. Az Európai Unióban már régiókban gondolkodnak. Hamarosan nálunk is el kell majd dönteni, hogy önkormányzati és/vagy állami rendőrségre van szükség. Mint ahogy azt is, szükség van-e kerületi, illetve megyei kapitányságokra, főkapitányságokra vagy régiónként szervezik újjá.

– Jövőre ismét választunk. Ha új kormány jön, megint újra kezdődik a leváltás, az átszervezés. Jó ez így?
– Aki azt hiszi, hogy jó ez így,
az beszűkűlt látókörű, hogy azt ne mondjam, pártkatona. Riasztanak a pártmunkások. Mintha nem tudnák, milyen világban élnek. Miért nem lehet azt mondani, hogy üljön le a négy parlamenti párt és közös megegyezéssel válasszon országos rendőrfőkapitányt? A lehető legrosszabb megoldás ciklusonként váltani a főkapitányt vagy esetleg ciklus közben is, mint legutóbb. Félreértés ne essék, Bene László alkalmas a posztjára, sőt, szerintem elnyerhette volna a négy párt támogatását is.
Az egyeztetés hiányában azonban borítékolható a leváltása egy esetleges kurzusváltás után. Egy főkapitánynak legalább 8-12 évig kellene szolgálnia. Az viszont nem kérdés, hogy ennél többet nem, mert megcsontosodik a gondolkodásmódja.

– Fiatalok előre?
– Mondok inkább egy pozitív példát. A Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) élére egy fiatal, mégis tapasztalt tisztet neveztek ki. Néhányan fanyalogtak, és lám-lám, máris bizonyított.

– Ritka kivételnek tűnik. Iskolapadból nem lehet azonnal tábornoki székbe ülni. Vagy úgy gondolja, hogy mégis?
– Tény, hogy a rendőrségi vezetői posztokhoz kicsit hozzá is kell öregedni. Tapasztalat nélkül nem lehet valaki főigazgató. Éppen a Rebisz vezetője a jó példa arra, hogy csak körbe kell nézni és meg lehet találni a fiatal, ám tapasztalt rendőrt a feladatra. És még egy fontos dolog. A társadalomnak és a sajtónak is segíteni kellene a rendőr elfogadtatásában. Az azért mégsem járja, hogy bűnözők lehetnek sztárok nálunk. Az is felháborít, hogy a zsarut bárki besározhatja, meghurcolhatja, tönkreteheti mondvacsinált ügyekkel. Az az érzésem, hogy ebben időnként élen jár
az ügyészség, mint például Molnár Csaba esetében.
–  Ön egy reklámhoz hasonlít. Az MSZP megrendelt egy reklámot, a reklám lement. Csak Medgyessy Péterrel több mint kétszáz választási gyűlésen vett részt, aztán a reklámot nem fizették ki.
– Naiv voltam, azt hittem, tudom használni politikusként
a szakmai tapasztalataimat. Tévedtem. Riasztó ez az egész. Lehet, hogy belekerültem a pártharc tűzvonalába. Még nem látom át, hogy rossz ómen-e számomra a Medgyessy Péterrel való közös kampányolás. Igyekeztem nem nagypolitizálni, ám a szakmai tudásom senkit nem érdekel.

– Visszamenne rendőrnek?
– Akárhova már nem. Három év alatt megismertem a hátteret is, sok értékes kapcsolatot szereztem, hasznára tudnék lenni a testületnek, ám a kapcsolati és szakmai tőkémet kihasználatlanul hagyja a párt. Ki tudja, miért.

– Talán a Kékfényben új pályára lelhet.
– Abszurd, hogy összefüggésbe hoztak a Kékfénnyel. Senki nem keresett meg azzal, hogy dolgozzam a műsorban. Ám, ha felkérnek, miért ne. Ezt ne vegye komolyan, még elhiszi valaki…

– Marad politikus?
– Még az is lehet, de nem biztos, hogy ezekkel a feltételekkel. Már a negatív megnyilvánulásaimra sem reagálnak a pártbeliek. Enynyire veszik komolyan az embert. Mindenkinek tábornok és Petike vagyok, ám egyébként közöny vesz körül. Ez a legrosszabb.

Mai napig nem tudja, hogy miért nem dolgozhat a vám- és pénzügyőrségnél

2003 januárjában Doszpot Péter majdnem kilépett az MSZP frakciójából. A vám- és pénzügyőrség akkoriban létrehozott különleges ügyosztályának élére kérték fel. A sajtó felkapta és kisebb botrányt kevert az ügyből, hiszen Doszpotnak nincs meg a poszt betöltéséhez előírt pénzügyi és számviteli végzettsége. A képviselő a mai napig nem érti, hogy mi történt, és máig nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy mégsem nevezik ki. Mint mondta, az egészségügyi vizsgálaton már túljutott, és vállalta, hogy öt éven belül megszerzi a hiányzó képesítést. Erre ugyanis lehetőség van ott és a rendőrségen is. Az utóbbinál most is tizenkét olyan vezető van, aki kinevezése után kezdte el megszerezni hiányzó végzettségét.

Doszpot Péter

1962-ben született. 1987-ben szerelt fel rendőrnek a Nagykátai Rendőrkapitányságon. Három éven át bűnügyi nyomozó volt, majd átvezényelték a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságra,

az életvédelmi alosztályra. Itt éveken át Derzsy Péter, a megyei életvédelmisek mai főnöke volt a nyomozótársa vagy ahogy a rendőri szleng mondja, spanja. Rendőrtiszti főiskolát végzett, tanítói diplomája is van. Pest megyéből a BRFK életvédelmi alosztályának élére került. 2001-ig bírta. Ekkorra már annyira megcsömörlött vezetőitől, hogy inkább pályát változtatott.

a Reggel előtt. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!