Hírek

2005.02.28. 05:43

Kedveltek a magyar ápolók külföldön

T. V.

Itthon az egészségügyi dolgozók többségének fizetése alig haladja meg az 57 ezer forintos minimálbért. Nyugat-Európában a legrosszabb esetben is ennek két-háromszorosát kereshetik.
Becslések szerint ötvenezer kelet-közép-európai családi ápoló, köztük ötezer magyar dolgozik a német háztartásokban – írja a Világgazdaság. Méghozzá nagy részük törvénytelenül.

A német háztartásoknak pedig januártól már lehetőségük van arra, hogy hivatalosan alkalmazzanak ápolót. Családtagjuk mellé már magyar, lengyel, cseh, szlovák, szlovén, bolgár vagy román ápolót is felvehetnek.
A törvényes új lehetőséggel mégis csak kevesen élnek.

A háztartási kisegítőknek ugyanis ezereurós fizetés (244 ezer forint) mellett beteg-, nyugdíj- és baleset-biztosítást, valamint munkanélküli-járulékot kell biztosítani. Mindezt heti 38,5 órás munkáért.

Törvénytelenül 800-1200 euróért (200-290 ezer forint) kapható külföldi segítő. Ennyiért azonban a hét minden napján reggeltől estig rendelkezésre áll. Az olcsóbb és kevesebbet dolgozó feketemunkások már 500-600 euróért (120-145 ezer) is vállalják a megbízatást. Németország mellett Nagy-Britanniában is jelentős kereslet mutatkozik a gondozói munkaerő iránt. Havi szinten 250-300 ezer forintot kereshetnek.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!