Hírek

2005.02.12. 00:00

Jogszerűen sztrájkolhat a BKV kedden

Vajta Zoltán

Jogszerűen sztrájkolhatnak a BKV-s dolgozók, állapította meg a Fővárosi Munkaügyi Bíróság. Ugyanakkor az elégséges szolgáltatásról meg kell állapodnia a cégnek és a szakszervezetnek. Azaz nem történhet meg, hogy semmi se járjon kedd hajnaltól délután egyig. Az utasok a sztrájkszervező szakszervezettől követelhetnek kártérítést.
A BKV szerint legalább ötvenszázalékos szolgáltatást kell biztosítani. Azaz ritkábban járnak majd a buszok, villamosok, metrók. A szakszervezet ezt balesetveszélyesnek tartja a várható zsúfoltság és tülekedés miatt. Aba Botond vezérigazgató hetvenöt százalékra teszi, hogy megegyeznek. A szakszervezet viszont borúlátóbb volt tegnap délután.
A rendőrség megerősített járőrszolgálattal készül a sztrájkra, mivel óriási dugókra számítanak.
A sztrájk végén a nagyobb BKV-garázsok környékére rendőri szolgálatot vezényelnek. Ekkor ugyanis több száz BKV-jármű fog egyszerre kiözönleni, és meg kell szervezni ezeknek a biztosítását.
Közben a politika rávetette magát a témára. A fővárosi Fidesz a sztrájkolók mellé állt. Kupper András frakcióvezető szerint, ha jut a vezetőség több tízmilliós prémiumára, jogos a dolgozók fizetésemelési igénye is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!