Hírek

2005.02.16. 00:00

Izrael ígéri, átadja Jerikót

Egymásnak ellentmondó jelentések láttak napvilágot a ciszjordániai Jerikó átadásáról szóló izraeli–palesztin megállapodásról.

Toronyi A.

Mofaz izraeli védelmi miniszter a napokban folytatott tárgyalásokon a többi között azt a feltételt szabta, hogy egyesítsék a különböző palesztin biztonsági szolgálatokat, és szereljék le a fegyveres csoportokat. Izrael – a Palesztin Hatóság szerint – beleegyezett abba, hogy Jerikón kívül átadja a város melletti al-Audzsa beduin falut is, és felszámolja a város melletti fő ellenőrző pontját. Saron izraeli kormányfő tanácsadója, Dov Vejszglasz azonban cáfolta a faluval kapcsolatos megállapodást.

Azt is bejelentette a palesztin főtárgyaló, hogy Izrael szabadon enged ötszáz palesztin foglyot.
A zsidó állam állítólag a következő három hónapban további négyszáz palesztin elítélt szabadlábra helyezését tervezi.
Jerikó lesz egyébként a mintája további négy ciszjordániai palesztin város átadásának.

A palesztinok követendő példát akarnak teremteni azzal, hogy nemcsak a városokból való izraeli csapatkivonást érik el, hanem szabaddá teszik a városok körzetét is.

Újabb zsidó telepesek költözhetnek a távozók helyére Ciszjordániában

Izrael új telep építését tervezi Ciszjordániában, hogy részben oda helyezze el a gázai övezetből nyáron kivonuló telepeseket. A tervezett építkezés valószínűleg felkelti majd a palesztinok bizalmatlanságát, akik arra gyanakszanak, hogy Ariel Saron izraeli miniszterelnök gázai kivonulási terve csak cselfogás. Az a célja, hogy megtartsa Izraelnek

a Jordán nyugati partján fekvő földek egy részét. Ichák Herzog építés- és lakásügyi miniszter közölte, hogy mintegy nyolcezer gázai telepesnek új lakóhelyet ajánlanak fel magában Izraelben, de választhatják a „nyugati partot”, azaz Ciszjordániát is. Az új telep a Kelet-Jeruzsálem körül épült legrégebbi településrendszerben, a Gus Ecionban kapna helyet.

A Washington által támogatott izraeli–palesztin béketerv értelmében Izraelnek le kellene állítania a betelepítést az 1967-ben elfoglalt gázai és ciszjor-dániai palesztin földekre, ahol a leendő palesztin állam majdan megalakul. Bush elnök azonban tavaly annak a véleményének adott hangot, hogy Izrael megtarthat némi elfoglalt területet a békekötéskor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!