Hírek

2005.02.07. 00:00

Földesurak a közgyűlésben

Állásokat halmoznak, képviselői fizetésük többszörösét keresik a városatyák. Van, aki ügyvédként ötvenezer, más egymillió forintot tesz zsebre havonta.

Vajta Zoltán

Eltérő anyagi körülmények között élnek a városházi politikusok vagyonnyilatkozatuk szerint. Többségük halmozza az állásokat. Egyszerre négy-öt helyen is dolgoznak, így képviselői fizetésük többszörösét keresik. De szinte mindenki tartozik kisebb-nagyobb összeggel banknak vagy magánszemélynek.

A frakcióvezetők közül a legvagyonosabb a fideszes Kupper András. A XI. kerületben egy 560 négyzetméteres ház fele az övé. Érden pedig tulajdonosa egy 118 négyzetméteres háznak. Tavaly vett egy Ford Mondeót. Van még két zongorája, ezerkétszáz hanglemeze és egy ötszáz darabos CD-gyűjteménye.

Szőke László (MDF) viszont úgy tűnik, a legszegényebb vezető. Több mint nyolcmillió forint megtakarítása van, ám lényegében ugyanennyivel tartozik egy banknak. Másodállásaiból 178 ezer forintot szed össze felügyelő-bizottsági tagként. Mégis ő a közgyűlés egyik földbirtokosa: tizenhárom szántót örökölt külső kerületekben és a főváros környékén. Igaz, ezek nem sokat érnek, mert mind úgynevezett nadrágszíjparcella.

Van még egy „földesura” a közgyűlésnek, a fideszes Bagdy Gábor. Huszonegy legelőt, gyümölcsöst, szántót kapott ajándékba az elmúlt években. A III. és a XIX. kerületben is van lakása, az egyik 160 négyzetméteres. Mintegy húszmillió forint a spórolt pénze. Közgazdászként havonta 1,1 millió forintot keres. A gázművek felügyelőtanácsában pedig száznegyvenezer forint a fizetése.

Atkári János főpolgármester-helyettes vagyoni helyzetével kapcsolatban téves adatokat közöltünk. Atkárinak nem két háza van, hanem két lakásban van tulajdonhányada. Kismaroson pedig üdülőtelket birtokol és nem üdülőt. Nyugdíjpénztári megtakarítása nem 10,2, hanem hárommillió forint.

Az átlagnál jobban keresnek a fővárosi politikusok, akad, akinek több háza vagy több tíz millió forintja van.

Gy. Németh Erzsébet, MSZP-frakcióvezető: Tavaly új autót vásárolt. Egy 140 négyzetméteres házban lakik a XVIII. kerületben. Balatonakalin nyaral egy rokonokkal közös üdülőben. Lovasberényben szántója van. Bankban 1,3 millió forintot tart, ismerősei pedig 4,6 millióval tartoznak neki.

Bőhm András, SZDSZ-frakcióvezető: A legjobban fizetett frakcióvezető. Ügyvédként havonta 1 millió, országgyűlési képviselőként 600 ezer forintot keres. Erre még rájön a közgyűlési fizetés. Egy 49 négyzetméteres lakásban lakik. Van még egy kétéves Saabja és 23 millió forintja.

Zsinka László, MIÉP-frakcióvezető: A XVI. kerületben 120 négyzetméteres lakásnak a fele az övé. A másik egy feleekkora Komáromban. Van még kis szántója, szőlője Budakeszin és a II. kerületben, meg egy Nissanja. Banki tartozása 1 millió forint.

Fizetésén túl 198 ezer forintot keres.

Lakos Imre, SZDSZ, bizottsági elnök: Több mint hetvenötmillió forintja van. Az I. kerületben felesben bérel egy százhatvan négyzetméteres önkormányzati lakást. Gárdonyban övé egy nyolcvan négyzetméteres ház fele. BMW-vel jár. Másodállásaival együtt 970 ezer forintot keres.

Juharos Róbert, Fidesz-képviselő: A legrosszabbul fizetett ügyvéd. Ügyvédi irodája ötvenezer forintot hoz a konyhára. VIII. kerületi munkájáért száznegyvenezret kap, Alfa Rómeóval jár. Havi háromszázezer forintért ad bérbe ingatlant. A belvárosban 150 négyzetméteres irodája van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!