Hírek

2005.02.14. 08:26

Fából készített mozaikok

Először apró mintákkal berakott régi asztallapok, szekrényajtók jutnak eszünkbe, ha meghalljuk a szót: intarzia. Nem csak a geometrikus formákból összeálló képet lehet ezzel a technikával alkotni.

Vultur Csaba

Szekeres Attila húsz éve készíti képeit és díszít tárgyakat fával. Az intarziatechnikával elkészített sakktáblán kívül nem találunk képei között olyanokat, amelyeken szabályos formák váltakoznának. – Fából készült mozaikok ezek, amelyek nagyon aprólékos és nagyon nagy pontosságot igénylő munkával alakulnak képekké – mondja.

Az alapanyagul szolgáló fa rönkjeit hosszában nagyon vékony szeletekre vágják. A művész ezekből a szeletekből éles késsel vágja ki a „foltokat”. Ezekből áll össze végül, egy-három hónap alatt az ágon ülő bagoly, vagy a „Születő virágok”. – A munkát úgy kezdem, hogy eredeti méretében lerajzolom a képet. Ekkor már nagyjából tudom, milyen fát akarok használni. A munka során azonban még sok minden változhat – magyarázza.

– Két különböző színű fa külön-külön nagyon jól mutathat, de egymás mellé téve őket lehet, hogy ütik egymást.
– Nagy segítséget jelent a munkámban a kedvesem. Timi nélkül minden lassabban készülne. Tulajdonképpen a tanítványom. Rájöttem, hogy ezt a munkát tanítani csak egyféleképpen lehet. Ha a tanító és a tanuló nemcsak a művészetét, hanem az életét is megosztja.

A szerzetes művész

Szekeres Attila 1967-ben született Budapesten. Faipari szakmunkásképzőt végzett. Alapító tagja a Tan Kapuja Buddhista Főiskolának, főoltárát ő készítette. Zen szerzetes. Tavaly a kézművesek közönségdíját nyerte el. Kiállítása a Volksbank Galériában (Budapest, VII., Rákóczi út 7.) látható. Amikor nem képeket készít, zenél a Tantra Magyar zenekarban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!