Hírek

2005.02.19. 09:30

Bodnár mondta a magáét

Az ütésváltás január eleje óta tart a Futball Duó Kft. üzletrészeinek adásvétele körül.

Lázár Lajos

A kirobbantó ok az volt, hogy az egyik korábbi tulajdonos Bodnár György kétszer kapott 250 millió forintot ugyanazon tulajdoni hányadért. Bodnár György, aki a HTD Kft. révén alapító tagja volt a Futball Duó Kft.-nek, úgy gondolta, ideje tiszta vizet önteni a pohárba. Fontosnak tartotta elmondani az alapítástól napjainkig eltelt időszakban történteket, és erről sajtótájékoztatón beszélt. Provokálva meghívta erre a tájékoztatóra
dr. Szieben Lászlót, a Magyar Labdarúgó Liga elnökét és a profi klubok képviselőit is.

Kevesen fogadták volna biztosra, hogy a liga elnöke elfogadja a meghívást, hiszen az elmúlt hetekben alaposan „osztották” egymást. Szieben rácáfolt a kétkedőkre, megjelent a tájékoztatón és időnként párbeszédes formában egészítették ki egymást Bodnárral. 

Az indulásnál a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga 50 százalékos tulajdonos volt, és hasonló hányada volt Bodnár György cégének is. Az alapítás utáni első változást az jelentette, hogy Bodnár átadott 1 forintért 10 százalékot az MLSZ-nek, így már három tulajdonosa volt a kft.-nek. Később eladott 36 százalékot az MLSZ-nek, szintén 1 forintért, Bodnár azonban igényt tartott bizonyos reklámlehetőségre. Ezután a liga megvásárolta 250 millióért Bodnár maradék 4 százalékát. Ekkor következett be, hogy a magyar–brazil meccsen nem jelent meg Bodnár reklámja a televízióban. A szerződés szerint Bodnár György visszavásárolhatta volna 1 forintért az MLSZ-nek eladott tulajdonát. Ez nem történt meg, mert a liga 250 millió forintért megvette a visszavásárlás jogát, és marad továbbra is a két tulajdonos. Ez a pénz vélhetően hiányzik a csapatoknak, és nem kellett volna Bodnárnak adni, ha a Futball Duó Kft. beperli az RTL Klubot, ahol figyelmen kívül hagyták a szerződésben rögzítetteket.

Egyértelműen kiderült, hogy az RTL Klub a „hunyó”, arra viszont nem kaptunk választ, hogy miért maradt el a peres eljárás. A liga szerint azért, mert a televízió visszalépett volna a közvetítésektől. Bodnár erre is felelt, hogy azt is lehetett volna perelni.

A vezérkar tíz százalék jutalmat kap

Bodnár György felvetette, miért kapnak 10 százalék jutalmat a liga árbevételéből a vezérkar tagjai. Ebbe az árbevételbe beletartozik a szponzori támogatás és a televíziós jogdíj mellett például a csapatok által befizetett nevezési díj, a játékengedély ára, a sárga lapok utáni pénzbüntetés. A hivatalos válasz az volt, hogy ezt még a régi vezetés állapította meg. Információnk szerint 750 millió forintig 10 százalék, amenynyiben ennél több a nyereség, akkor 15 százalék osztható szét a liga munkatársai között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!