Hírek

2005.03.01. 00:00

Áron alul adják a Főgázt

A Reggel információja szerint a főváros értékesíteni készül a Főgáz Rt.-ben lévő ötvenszázalékos részvénycsomagját. Úgy tudjuk, az erről szóló megegyezésen már túl vannak a koalíciós frakciók.

Zsidai Péter

A Gázműveket azért adnák el, hogy a Városháza elkerülje a tervezett huszonhárommilliárdos hitel felvételét. Ezt a pénzt egyéb fejlesztésekre fordítanák. Értesüléseink szerint a szocialista frakció jelezte Demszky Gábornak, támogatni fogják az ötletet.
Úgy tudjuk, erről már az SZDSZ és az MSZP központjaiban is tudnak. Gy. Németh Erzsébet lapunknak kijelentette, az önkormányzatban senki sem gondolkodik közüzemi cég ma-gánosításán. – Ilyen ötlet nincs napirenden, hosszú ideig nem is lesz – mondta az MSZP frakcióvezetője.
Demszky Gábor a költségvetés előterjesztésekor utalt egy munkacsoportra, amely a hitel kiváltását vizsgálná. – A Főgáz-részvényeken kívül a fővárosnak nincs olyan vagyontárgya, ami ennyit érne – mondta a Reggelnek Zsinka László, a tulajdonosi bizottság alelnöke. Lapunk úgy tudja, a tervezett ár jóval alacsonyabb a részvények értékénél. A költségvetés első munkaanyagában még tizenhárommilliárdért tervezték eladni a meg nem nevezett vagyontárgyat. Ez végül nem került az anyagba. A hitel vagyoneladással való kiváltásának lehetősége azonban igen. Atkári János ellenezte a Főgáz elsietett magá-nosítását. – Ha szakszerűen akarnak eljárni, legkorábban 2006 végén kerülhetne sor az értékesítésre. Pályázatot kell kiírni szakértő bevonására. Az eladásról és az időzítésről azután szabad dönetni, hogy a szakértő arra a következtetésre jutott – mondta Atkári.

Esélyek és bevételek

A Főgázt 1995-ben magáno-sították. A főváros ötven százaléka mellett a német RWE 32,4, a Ruhrgas Energie Kft. 16,4 százalékkal rendelkezik. Az RWE az Elmű tulajdonosa, érdekelt a Fővárosi Vízművekben, valamint a Tigázban. Most évente másfél-, kétmilliárdnyi osztalékot hoz a fővárosnak a Főgáz.

A szakértőknek arra kellene válaszolniuk, évek múlva lehet-e alakítója a hazai és nemzetközi energiapiacnak. Információink szerint erre úgy lenne esélye, ha a Főtávval és a Budapesti Erőmű Rt.-vel együtt jelenne meg mint szolgáltató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!