Hírek

2005.02.21. 00:00

A Győzelem hajóskapitánya

Legyen vége a korrupciónak Romániában, itt az igazi rendszerváltás ideje – ezzel a jelmondattal sikerült győznie a Traian Basescu vezette demokratikus ellenzéknek tavaly az őszi választásokon.

Lukács János, Kolozsvár

Nehéz legyőzni. Így kommentáltak a bukaresti lapok tavaly novemberben, amikor az ellenzéki DA Szövetség társelnökét, Traian Basescut választották államfővé a szavazók. És valóban: a felszabadult, közvetlen stílusával hódító tengerész eddig valamennyi politikai csatáját megnyerte. Pedig a tét ezúttal egyáltalán nem volt csekély: Basescu győzelme azt is jelentette, hogy a DA Szövetség vezetésével kerül be Románia az Európai Unióba.

Az új elnök kíméletlen harcot hirdetett a korrupció és a bürokrácia ellen, de tévés szereplései során nemcsak politikusi, hanem emberi arcát is megmutatta az országnak. A Győzelem nevű kőolajszállító hajó egykori kapitánya szemmel láthatóan küszködött a könnyeivel, amikor a választási kampány kellős közepén kellett elfogadnia a szövetség akkori államfőjelöltjének, Theodor Stolojannak a lemondását. De a nagyobbik lánya esküvőjén sem tudta palástolni meghatottságát. Basescu ugyanakkor a legnagyobb nyugalommal fogadta a titkosszolgálat vezetőjének nemrég tett bejelentését, miszerint a maffia az életére tör.

Magánéletéről nyilatkozva többször is elmondta, leginkább azt sajnálja, hogy nem született fia. Ioana, a nagyobbik lány jogi egyetemet végzett, majd a család tiltakozása – később csak rosszalló fejcsóválása – ellenére férjhez ment a Proconsul nevű rockzenekar énekeséhez. A kisebbik lány Amerikában is tanult két évig, aztán hazatért, és beleszeretett egy közismert bulvárlap lesifotósába. Amikor a kényelmetlen helyzettel nem csak a családja, hanem a sajtó is szembesíti, Basescu mindannyiszor igyekszik jó képet vágni a dologhoz. Lassan megtanulja: egy államfőnek azt is türelemmel kell viselnie, ha a kopasz fején keresztülnyúló, néhány szálnyi rakoncátlan hajtincséből csinálnak nemzeti ügyet.

Traian Basescu

1951. november 4-én született a Constanca megyei Basarabi városban.

1976-ban befejezi tanulmányait a Mircea cel Batran Tengerészeti Intézetben.

1976 és 87 között tengerésztiszt, majd hajóskapitány.

1990-ben helyettes államtitkár a Közlekedési Minisztériumban, a Hajózási Főosztály vezetője.

1991-től több alkalommal közlekedési miniszter. 1992-től parlamenti képviselő.

2000 és 2004 között Bukarest főpolgármestere, időközben a Demokrata Párt elnökévé is megválasztják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!