Hírek

2005.01.05. 05:15

Szerelmes kétszerkettő

Fejére tapadó pilóta bőrsapkában érkezik meg a Pesti Színházba Zeck Juli. Majd piros szütyővel az oldalán, hosszú, fekete kabátban befut Tornyi Ildikó is. Keződik a Modell próbája.

Szilágyi Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Zeck Júlia és Telekes Péter a darab egyik titokzatos jelenetében. Az egykor könyvmoly bölcsészt a szép leányzó megváltoztatja.
[/caption]Hihetetlen szerencse érte a négy negyedéves színészpalántát. Eddig nemigen fordult elő, hogy egy vizsgaelőadást egy budapesti színház műsorra tűzzön. Neil LaBute, az amerikai kortárs író darabja, a Modell mai fiatalokról, egy szerelmi négyszögről szól. És arról, hogy a szerelem csodát tesz. Zeck Juli és Tornyi Ildikó titokzatosan mosolyog. A darab végén olyan csavar van, amely a nézőket majd a székhez ragasztja, állítják. Csakhogy az istennek sem árulnák el, mi az.

Zeck Juli azt állítja magáról, hogy szemérmes. – Képzelje el, milyen, amikor a színpadon egy szál bugyira kell vetkőznöm! A forgatás más, ott a húsztagú stábon kívül nincs idegen. Amikor a filmet a moziban megnézi a közönség, nem vagyok ott. Most meg minden előadáson levetkőzöm. Persze most már megbékéltem vele, hiszen a darab ,,tartozéka”. Juli a Vígszínházban az Össztáncban lép színpadra, amíg Ildikó a Tévedések vígjátékában. Juli a lassan tíz éve futó Össztáncnál szorongott, miként fogadják majd a kollégák. – Olyan volt, mintha kezdettől velük lennék a színpadon! – lelkesedik.

Ildikót Eszenyi Enikő rendezte a Tévedések vígjátékában. – Hegyi Barbara húgát játszom – mondja. Elárulja, hogy szereti a színész-rendezőket. – Ők tudják, milyen fent állni a színpadon, tudják, mit érez a színész – állítja.

Marton László tizenegy fős végzős osztályából négy szerencsés fiatal a Pesti Színházban mutathatja meg magát. – Nagyszerű érzés! – mondják mind a négyen. Arra lennék kíváncsi, nincs-e a többiekben szakmai féltékenység, irigység. – Miért lenne? – néznek rám csodálkozó tekintettel. Nem tudni, hogy gyermekien őszinték, vagy azt gondolják, inkább senkit sem bántanak. Ildikó még rágyújt egy cigarettára, Juli belekortyol a kávéjába. A két fiú is megérkezik. Azt mondják, tudják, nem kis falat, amit kaptak. Reggeltől késő estig próbálnak. Az idei, utolsó évben az egyetem is kemény. Tavaly, harmadikosként lazíthattak egy kicsit. A nyár meg a pihenésé volt, Juli visszatért szülővárosába Kolozsvárra, Ildikó pedig a vidéki csendbe, ahonnan elindult. Ha elvégzik az egyetemet hová szeretnének szerződni kérdésre elgondolkodnak. Végül kiderül, mindketten Pestre. Szeretnének még tanulni, Pesten több a lehetősége a színésznek arra, hogy megmutassa magát.

Vagány a rövid haj

Lukáts Andor merényletre készül. Zeck Julit elviszi egy elegáns, belvárosi fodrászszalonba. A rendező három hete tervezi, hogy rövid hajat vágat a színészpalántának. A fiús haj vagányt sejtet – mondja Lukáts. Úgy gondolja, a szép lányokat nem szabad szépnek öltöztetni, mert az csapda. Olyan, mint amikor a gyönyörű virágot szép vázába teszik. Elvész a virág szépsége, nincs meg az ellenpont. Azért csak most vágják le Juli haját, mert az ifjú hölgynek lelkileg fel kellett készülnie rá.

Neil LaBute: Modell

Négy fiatal egyetemistáról szól a darab. Barátok mind a négyen. A könyvmoly bölcsészt, Adamot (Telekes Péter) a szép Evelyn (Zeck Júlia) megjelenése teljesen átváltoztatja. A lány szinte csodát tesz vele. Állandóan a könyvtárban üldögélő gátlásos, szemüveges fiú igazi magabiztos macsóvá válik. A másik pár körül mintha minden rendben lenne. Úgy tűnik, Philip (Varju Kálmán) és Jenny (Tornyi Ildikó) szereti egymást. Csakhogy a szereplők elárulják, bizony néha összegabalyodnak az érzelmek. Szerelmi négyszög is kialakul a történet folyamán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!