Hírek

2004.12.07. 00:02

Ünnepi asztal hétköznapi gondokkal

Egy friss hír szerint a következő évtizedben közel 45 millió gyermek élete kerül veszélybe, mert a fejlett országok nem teljesítik segélyezési vállalásaikat. A hír azt is tudtul adja, hogy a jóléti államok éppen a korábbinak a felét szánják e nemes célra. 1960-ban még nagyvonalúak voltak.

Szeri Árpád

A helyzet reménytelennek tűnik. S nem deríthet sokkal jobb kedvre bennünket az a hír sem, ami saját házunk tájáról származik. Első olvasásra ugyan örülhetünk annak, hogy a jövő héten 400 ezer kilogramm élelmiszer talál gazdára 20 ezer hátrányos helyzetű iskolás között. De ez sem homályosíthatja el a szomorú tényt: az egyébként nemes akció célja az, hogy a szegény sorsú gyerekek a napközik leállásával ne maradjanak meleg étel nélkül. Nem Afrikában, hanem Magyarországon.

Ne legyünk igazságtalanok! Ez nem az az éhezés, mint amilyen Etiópia mélyén uralkodik. Ez még „csak” hiányos táplálkozás, ami viszont lehet rendszeres. Éppen ezért kell komolyan venni a helyzetet. A figyelmeztető jelek már a legkisebbek egészségi állapotában is megjelentek.

A karácsony és még néhány ünnep ösztönöz bennünket a jótékonykodásra. Nem kétséges, a nélkülöző gyermekeknek és családjuknak erre a néhány napra komoly segítséget jelent az ennivalót tartalmazó csomag. A baj csak az, ha az adventi adakozásunkkal megnyugszik a lelkiismeretünk is, és az ünnepek utáni hétköznapokon már egyre ritkábban gondolunk a körülöttünk lévő éhező gyermekekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!