Hírek

2004.12.15. 07:44

Szörnyű vég vár Juscsenkóra

Találgatások folynak Európa-szerte, miért nem akarja nyilvánosságra hozni kórházi leleteit az ukrán elnökjelölt.

Csák Elemér

[caption id="" align="alignleft" width="133"] A fél éve még fiatalos, jól fésült politikus mára öreg emberré vált
[/caption]A WDR2 rádiónak adott interjúban Max Daunderer müncheni orvos szakértő azt mondta: kétli, hogy Viktor Juscsenko gyógyulna, ahogy munkatársai állítják. A neves kutató szerint Juscsenko állapota igen súlyos.

A dioxin valamennyi szervét veszélyezteti, ezért a gyógyításban minden nap számít. A méreg különösen veszélyes az agyra, mert módosíthatja a személyiségjegyeket és pszichikai problémákat, depreszsziót okozhat. Titkosszolgálatok előszeretettel alkalmaznak dioxint – érvelt a professzor. A vegyszer romboló hatásának következtében ugyanis a megmérgezett emberek egy része néhány hét után öngyilkosságot követ el.

A Hamburger Abendblatt című lap emlékeztet arra, hogy húsz évvel ezelőtt be kellett zárni a Boehringer növényvédő anyagokat elállító gyárat. A döntés oka az volt, hogy a munkások dioxint lélegeztek be. A mérgezés miatt megkétszereződött a rákos megbetegedések száma, és sokan öngyilkosságot követtek el. Immár bizonyított tény, hogy azoknak a dolgozóknak a 34 százaléka, akik a gyárban legalább negyedévet töltöttek el, már nem élnek.

[caption id="" align="alignleft" width="120"] A mérgezés előtt
[/caption]Bárki is követett el merényletet Juscsenko ellen, válaszra vár, hogy a politikus miért nem adja ki leleteit a választások előtt. A Time szemleírója megjegyzi: a mérgezés Juscsenkót már-már mártírrá teszi, s ez növelheti a szavazatai számát. Nem lehet azonban tudni, képes lesz-e ellátni feladatait, ha megválasztják elnöknek.

Gilbert Schönfeld professzor, a Charité Berlin kórház szakembere szerint a dioxin kezelés nélkül mintegy hét évig marad a szervezetben. Kísérletet lehet tenni arra, hogy a zsírszövetekből kivonják a vér átmosásával. Az is segíthet, ha olyan zsiradékot adnak a betegnek, amely kioldja a bélben lévő mérget; ilyen a közkedvelt krumpliszirom zsiradéka is.

 [caption id="" align="alignright" width="200"] Dioxin-molekula
[/caption]



A dioxin hatása ez emberi szervezetre

A klórikus pattanások a leggyakoribb tünetei a "sevesói dioxinnak" is nevezett TCDD-nek, az egyik legveszélyesebb dioxin-fajtának. Ezek az anyagok többféle krónikus betegséget is okozhatnak, köztük szív- és keringési betegségeket, valamint májroncsolódást.

A dioxin vízben oldódó, színtelen folyadék, jelen van mindenütt a talajban, az üledékekben, és a levegőben. Molekuláit szén-, hidrogén-, oxigén- és halogén- (klór vagy bróm) atomok alkotják. Az emberek dioxinnal való fertőzése 95 százalékban élelem útján történik (olyan szarvasmarhatermékeken, mint a tej és a hús, vagy a halakon és a rákféléken keresztül).

E toxikus anyagok akaratlanul is termelődnek a termikus folyamatokban, amelyek klórt és szerves anyagokat bocsátanak ki. Termelhetik az aktív vulkánok, az erdőtüzek, de a legfőbb kibocsátók a hulladékégetők. A vietnami háborúban alkalmazott lombtalanítók kísérő szennyezéseként óriási károkat okozott.

Dioxinkatasztrófa volt Olaszországban is

Max Daunderert kérték föl szakértőnek, amikor egy olaszországi eset miatt a római kormány válságstábot állított fel. 1976 júliusában a Milánótól harminc kilométerre lévő Sevesóban egy vegyi gyárban túlhevült az egyik reaktor, és tetrakloridbenzo-dioxin került a levegőbe. Bár tudtak az anyag mérgező hatásáról, az üzemben még egy hétig tovább dolgoztak. A szennyezés miatt elpusztultak a környék madarai, kisállatai. Csaknem kétszázan betegedtek meg, kiütések jelentek meg a bőrükön. Az intézkedések során hetvenezer háziállatot semmisítettek meg. Negyven lakóházat bontottak le, és földcserét hajtottak végre.

Csák Elemér -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!