Hírek

2004.12.18. 07:02

Ruhaként viselhető robotjárművek

A jövő évi világkiállításra a japán óriáscég, a Toyota különleges mozgó alkalmatosságokat fejlesztett ki. A vezető és a jármű eddig sosem látott egységet alkot.

Tornai Szabolcs

[caption id="" align="alignleft" width="139"] A tudományos-fantasztikus filmeket idézi a formatervezett utcai járgány
[/caption]A bogarak kitinpáncéljaként viselhető robotjárművek az amerikai hadmérnököket is foglal-koztatják. Ám a japánok rukkoltak elő először kézzelfogható eredménnyel.

A 2005-ös világkiállítást Japánban, Aicsiban rendezik márciusban. A nagy eseményre időzíti látványos újdonságait a nagy japán autóvállalat, a Toyota. Noha tevékenységének homlokterében az autógyártás áll, számos különleges fejlesztéssel is foglalkozik. A 2005-ös világkiállításon két fő találmányt mutat be a vállalat. Ezek lényege, hogy a vezető és a jármű eddig sosem látott egységet alkot. Voltaképpen ruhaként vagy testre szabott páncélként viselhető, egyszemélyes robotjárművekről van szó. Az egyik levélre hasonlít, a másik tojás alakú. A „leveles” járműben egyenes testtartással ül vagy fekszik a sofőr. A négykerekű mozgó alkalmatosságot járdán közlekedésre tervezték. Kis helyen elfér, könynyen fordul. Felegyenesedve viszonylag lassan halad, de fekve magasabb sebességre kapcsolható. Környezetbarát anyagokból készül, súlya 180 kiló és akkumulátorral működik.

A tojás alakú robotjármű két lábon lépeget, és botkormánnyal irányítható. Két méter magas és óránként 1,35 kilométeres sebességgel gyalogol. Különlegessége, hogy lépcsőn járásra is alkalmas. A fel- és leszállást a madárszerű lábak segítik. Főként időseknek, mozgáskorlátozottaknak és gyenge egészségűeknek szánják a találmányt.

A kétkedők szerint az a fő kérdés, hogy ez a célcsoport elfogadja-e a gyerekjátékokat idéző járműveket. A másik probléma, hogy a robotjárműveknek – bármily látványosak – piacképessége korlátozott. Hiszen a tömegközlekedés forradalmasítására nyilvánvalóan alkalmatlanok.

Tornai Szabolcs -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!