Hírek

2004.12.23. 00:00

Robbanás a Hős utcában

Negyven embert menekítettek ki a tűzoltók egy X. kerületi emeletes házból. A robbanásban hat lakás vált használhatatlanná. Az érintett lakók egy általános iskolában töltik a karácsonyt.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="274"] A Hős utca 15-ös számú házának második emeletén történt a robbanás. Rendőrök biztosították a helyszínt.
[/caption]Hatalmas robajra riadtak fel álmukból a Hős utca 15. szám alatti ház lakói. A X. kerületi háromszintes épület egy második emeleti lakásában robbanás történt. A pokol hajnali öt óra tíz perckor szabadult el. A légnyomástól négy lakás teljesen egybenyílt. Ledőltek a válaszfalak, melyek törmelékei maguk alá temették az ott élők bútorait, tárgyait. A robbanás olyan erejű volt, hogy egy konyhai gáztűzhely kirepült a ház udvarára.

– Óriási zajra ébredtem – mesélte lapunknak Szelőczey Attiláné, a ház egyik lakója. – Nem tudtam mi történt, de éreztem, hogy menekülni kell. A gyermekeimet gyorsan felöltöztettem és kiszaladtunk a lakásból. Bár lángokat nem láttam, azonnal hívtam a tűzoltókat.

A lánglovagok kilenc járművel és harmincöt munkatárssal érkeztek a helyszínre. Szerencsére csak kisebb tűz keletkezett, melyet hamar megfékeztek. Negyven embert mentettek ki az épületből, komolyabb sérülést senki nem szenvedett.

– Nem zárható ki, hogy gázrobbanás okozta a szerencsétlenséget – tájékoztatott Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője. Az egyik lakásban ugyanis nem volt konvektor, csak gázcsonk, amit egy elkopott golyóscsappal zártak el. Ez egy kisebb érintéstől is kilazulhatott. – A robbanást valószínűleg a konyhában található vízmelegítő vagy a hűtőszekrény okozhatta – mondta Molnár Péter. A szóvivő az előzetes vizsgálatok alapján kizárhatónak tartja a szándékosságot.

Az érintett lakás tulajdonosa az eset idején nem tartózkodott a helyszínen. A rendőrség még a délelőtt folyamán államigazgatási eljárás keretében kihallgatta. A hatóságnak elmondta: otthonukat ilyen állapotban vették, gázszivárgást egyszer sem észleltek.

Idei gázrobbanások

Április 9. Budapest

Öt lakás vált lakhatatlanná a XII. kerületi Alkotás és Herendi utca sarkán.

Július 21. Tótfalu

Életveszélyes sérüléseket szenvedett egy férfi, miután a Heves megyei Tótfaluban gázrobbanás miatt összeomlott a háza.

Szeptember 18. Abod

Szivárgó gázpalack okozott katasztrófát Abod községben. A tűzben egy ötvenéves nő vesztette életét.

November 8. Budapest

Feltehetően szándékosság okozta a gázrobbanást a XV. kerületi Erdőkerülő utcában. Az esetnek egy súlyos sérültje volt.

A helyi polgári védelem egy melegedőbuszt biztosított a lakók számára

Átmenetileg egy melegedőbuszban húzták meg magukat a fedélnélkülivé vált lakók. A járművet a polgári védelem hozta a helyszínre. Többük lakása életveszélyessé vált, számukra a Széchenyi István Általános Iskolában biztosítanak szálláslehetőséget. A fővárosi és a helyi önkormányzat ruhákkal és élelmiszerrel segíti őket. A lakókat meglátogatta Demszky Gábor, főpolgármester is. Megígérte, hogy a Ferihegyi úti krízisszállón is befogadják a rászorulókat.

Takarókkal oltotta el az égő bútorokat

– A fiamat elrepítette a robbanás – mondta könnyes szemmel Lakatos László (56), a felrobbant lakás közvetlen szomszédja. – Szerencsére semmi baja nem lett. A kislányom is velem volt, őt megvágták a szétrepülő üvegszilánkok. Könnyebben sérült. A válaszfal teljesen összedőlt. Láttam, hogy a szomszédban ég az ágy és a szekrény. Rongyokkal, takarókkal oltottam el a tüzet. A fűtéscső csonkja is lángolt, így a gázt is elzártam. Mindenünk odalett, nem ilyen karácsonyra számítottunk. Sokan az épen maradt lakásokba sem szeretnének visszaköltözni. Félnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!