Hírek

2004.12.02. 00:53

Polgármesterek rendkívüli jutalma

Mostanában szavaznak a fővárosi kerületek képviselői is az éves jutalmakról. Van ahol évek óta nem kapnak rendkívüli juttatást. Máshol természetesnek veszik, hogy akár hathavi illetményüket is felveszik.

Izing Antal

Az I. kerületben nincs napirenden Nagy Gábor Tamás polgármester jutalmazása. Ebben a kerületben egyébként az éves bérkeret hat százaléka fizethető ki valamennyi alkalmazottnak jutalomként. Ez a szabályozás a takarítónőre ugyanúgy vonatkozik, mint a polgármesterre.
Úgy tűnik, Rátonyi Gábor, Zugló fideszes polgármesterének ráfizetéses  a pártállása. Tavaly sem kapott jutalmat, idén sem számít rá. A XIV. kerület első emberének havi fizetése is csak a törvény szerint adható legkisebb összeg. Hogy ez összefügg-e azzal, hogy a szocialista többségű testület határozott így a fideszes főnök pénzéről, Rátonyi nem firtatta. Tény, hogy illetménye mindössze pár ezer forinttal haladja meg az alpolgármesterek fizetését, miközben a felelősség nagyobb – Rátonyi szerint. Tarlós István, III. kerületi polgármester tíz éven át egyszer sem vett fel jutalmat. Idén a testület Tarlós hat-havi alapbérét szavazta meg prémiumnak, amely nettó másfél millió forintot jelent. Tarlós István maga jelentkezett, hogy elmondja ezt a Reggelnek.

Megváltozott a törvény

Nemrégiben módosították azt a törvényt, amely a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről, valamint az önkrományzati képviselők javadalmazásáról szól. Ez 2005. január 1-jétől lép hatályba. A képviselő-testület határozatával jutalmat állapíthat meg a polgármesternek. A jutalom évi mértéke nem haladhatja meg a polgármester hathavi illetményének vagy a tiszteletdíjának az

összegét.


A XIII. kerületben Tóth József polgármester hathavi illetményének megfelelő pénzt kap. A pontos összeget sajtótitkára nem közölte. Arra hivatkozott, hogy nincs pontos információja. Ez a főváros negyedik legnagyobb kerülete, a jutalom összege pedig ettől is függ. A XIII. kerületben a dolgozók egyébként átlagosan háromhavi bérüket kapják jutalomként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!