Hírek

2004.12.17. 06:40

Bettinát az ókori Egyiptom vonzza

A bajnoknő egy utcai könyvárusnál véletlenül bukkant rá Wilbur Smith A folyó istene című könyvére. Az író történelmi tudása, izgalmas cselekményszövése valósággal elkápráztatta.

Konkoly Edit

– Először a tartalmat szoktam átböngészni, most is így tettem. A folyó istene annyira érdekesnek tűnt, hogy megvettem. Később utánanéztem a szerzőnek, kiderült, alaposan felkészül írás előtt az adott témából, adott esetben az ókori Egyiptomból. Elkápráztatott ez a hihetetlen alaposság – mondta Bettina.

A történet i. e. 2000 körül játszódik. Taita szemszögéből látjuk az eseményeket, aki eunuch (herélt), mindenhez ért, fantasztikus tudású és természetű ember. Taita Lostris hercegnő nevelője, és reménytelenül szerelmes belé. Lostris, aki később Egyiptom királynője lesz, Tanust, az egyiptomi seregek fővezérét szereti. Ebből a szerelemből gyermekek is születnek, többek között a későbbi fáraó is innen származik. Lostris VIII. Mamóze fáraó felesége lesz, bár nem sokáig, mert jönnek a hisztoszok. Megölik a fáraót, Lostrist pedig elűzik Egyiptom földjéről. Lostris folyami gályán viszi magával VIII. Mamóze múmiáját, alkalmas temetkezési helyet keres. Találnak is, azonban közben Tanus is meghal és Lostris kicseréli a két tetemet. Tanust teszi a díszes piramisba, férjét, VIII. Mamózét pedig az egyszerű sírba.

– Az író fantasztikus részleteséggel meséli el például a korabeli étkezési, házasodási szokásokat, a kultúrát, a mindennapokat. Wilbur Smith úgy mutatja be a korabeli Egyiptomot, mintha filmet néznék. Mindig újabb rétegeket fedezek fel a könyvben. Kötelező olvasmánnyá kellene tenni történelemből – vélekedik Bettina.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!