Hírek

2004.12.31. 06:33

Az év arcai

A most mögöttünk hagyott évre mi mindig emlékezni fogunk: 2004-ben indult útnak új napilapunk, a Reggel. Ennek örömére máris hagyományt kívánunk teremteni: összegyűjtöttük olvasóinknak, szerintünk kik voltak az Év Arcai. Természetesen minden válogatás tetszőleges, de mi ezeket a személyiségeket tartottuk kiemelésre érdemesnek a gazdaság, a kultúra, a tudomány, a sport és a politika világából. Akik megszerették a Reggelt, azok velünk együtt már biztosan érezni fogják, miért pont ezekről a területekről és miért pont ezekre a kiválóságokra esett a választásunk. Mert ha már megteremtettük saját arculatunkat, szívesen megmutatjuk Önöknek a mi évünk arcait is.

BAMA

Hajós András (35)
Sok arcát mutatta már. Volt polgárpukkasztó fenegyerek, de játszott franciás könnyedségű rockzenét is. Az Emil Rulez zenekarral és dalszövegeivel szerezte első híveit, akkor kóstolt bele a népszerűségbe. Időről időre képernyőre került, eltűnt, majd újra nekivágott. Megküzdött azért, hogy széles körben megismerjék és elfogadják. A Heti hetesben végre elfoglalta az országos ismertséget jelentő hét trónus egyikét.

Oláh Ibolya (26)
A Megasztár második helyezettjeként robbant be
a köztudatba. Az állami gondozott romalányért rengetegen szorítottak. Irigyei azt suttogták, azért jutott a döntőbe, mert származása miatt nem merték kirakni a show-ból. A szakma és a rajongók véleménye szerint viszont hosszú ideje övé az első igazán eredeti hang a hazai zenevilágban. Az Egy sima, egy fordított 2004 egyik legjobb albuma, decemberre platinalemez lett.

Csányi Sándor (51)
Az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója kapta az Ernst and Young nemzetközi tanácsadó cég által alapított, az év üzletembere elismerést. A díjat a nemzetközi üzleti élet Oscar-jaként tartják számon. Az OTP egyetlen év alatt több mint negyven százalékkal emelte meg adózás utáni eredményét. Ilyen eredményekről a nyugat-európai bankok csak álmodozhatnak. Az OTP részvényei dollárban ma 18-szor annyit érnek, mint az 1995. évi tőzsdei bevezetésekor.

Gyurcsány Ferenc (43)
Szilveszterkor még miniszterként koccintott az új esztendőre. A nyár végén már az év nagy vesztesének látszott. Miután a kormányátalakításba a miniszterelnök bukott bele, Gyurcsány előtt szabaddá vált a pálya. A belharcokkal terhelt MSZP kormányfőjelölő kongresszusán nyert. Most tőle várják a párt népszerűségének növelését, és a 2006. évi választási győzelmet. Kormányzásának első hónapjai igazolják a szocialisták reményeit.

Esterházy Péter (54)
A mai magyar irodalom talán legeredetibb alkotójának idén nyáron ítélték oda a német könyvszakma békedíját. A Börsenverein des Deutschen Buchhandels Konrád György után másodízben ítélte magyar alkotónak a rangos elismerést. A tizenötezer eurós (3,7 millió forintos) jutalmat a hagyományokhoz híven az őszi frankfurti könyvvásáron vehette át az író. Esterházy könyvei népszerűek, és magas példányszámban fogynak Németországban is.

Orbán Viktor (41)
Az európai parlamenti választáson elért Fidesz-sikerrel felszálló ágba került. Az eredmény betetőzte pártja folyamatos népszerűség-növekedését. Ezt követően szavazótábora további növelésére összpontosított. Okkal bízott a 2006-os győzelemben, és a miniszterelnöki székbe való visszatérésben. Gyurcsány kormányfővé választása, majd a kettős állampolgárságról szóló népszavazáson elszenvedett kudarc azonban megkérdőjelezte reményeit.

Vizi E. Szilveszter (68)
A Magyar Tudományos Akadémia elnöke 1961 óta agykutató. Elismert tudós, aki szívén viseli a tudományos ismeretterjesztés ügyét. Legsikeresebb ötlete  2002 őszén indult, a méltán népszerű Mindentudás Egyeteme. Vizi a műfajhoz képest rendkívül magas nézettségű televíziós közvetítések révén felélesztette a tudomány iránti érdeklődést Magyarországon. Az akadémia elnökének célja az is, hogy a Mindentudás a közélet egyik eleven fórumává váljon.

Kovács Árpád (56)
Az Állami Számvevőszék elnöke személyében első ízben magyar kormányzótanácsi elnököt választott a legfelső szintű állami ellenőrző szervezetek világszervezete. E kinevezés miatt választottuk az Év Arcai közé Kovácsot, hisz a személyes dicsőségen felül így három éven keresztül Budapest lesz a világ állami pénzügyi ellenőrzési intézményeinek egyik központja. A szakember az állami számvevőszék elnöki tisztét 1997. óta tölti be.

Straub Elek (60)
A Matáv-csoport elnök vezérigazgatója a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át a közelmúltban Mádl Ferenc köztársasági elnöktől 60. születésnapján. Áprilisban Johannes Rau német szövetségi elnök adományozott neki magas állami kitüntetést. A Straub Elek által vezetett Matáv alapítója és fő támogatója a Mindenttudás Egyeteme elsöprő sikerű, tudományt népszerűsítő, televíziós előadássorozatának.

Koltai Lajos (58)
Évekkel ezelőtt egy lépés választotta el az operatőri Oscar-díjtól. Most kipróbálta magát rendezőként: Kertész Imre Sorstalanság című regényét álmodta vászonra. A világhírű történethez világhírű zeneszerzőt kért fel, Ennio Morriconét. Nemrégiben néhány filmkockát mutattak előzetesen a filmből. A jelenetek megfogalmazása, a kép és a zene csodás egységet alkot. Koltai operatőrként és rendezőként is mintha festmények sorát alkotná.

Janics Natasa (22)
Az év sportolónőjének választották. A kajakos hölgy az athéni olimpián remekelt, ő volt a magyar ötkarikás küldöttség legeredményesebb tagja. Két aranyérmet szerzett. Nyert egyéniben és győzött Kovács Katalinnal is párban, egyaránt 500 méteren. A mindig mosolygó, jókedélyű bajnoknő az olimpiai elsőség mellett az Európa-bajnokságon is nagyszerűen szerepelt, egyéniben szintén aranyérmet akasztottak a nyakába.

Erdei Zsolt (30)
Az ökölvívó idén megszerezte a WBO félnehézsúlyú világbajnoki övét, ráadásul kétszer meg is védte. Ebben az évben egyértelműen a világ legjobbjai közé emelkedett a profik között is. Különösen jól bokszolt szeptemberben Pesten, a kisstadionbeli gálán. A „Madár” becenevű bokszoló megnyerő egyéniségével egy ország kedvence lett. Ma alighanem ő a legnépszerűbb sportoló Magyarországon. Legközelebb február 26-án lép szorítóba, Michalczewski gáláján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!