Hírek

2004.11.20. 01:47

Omlottak a tűzfalak, dőltek a fák

Orkánszerű vihar tombolt péntek délután. A hatalmas szél megszámlálhatatlan fát döntött az utakra, több lakóház teteje megrongálódott. A viharnál csak az országos pánik volt nagyobb.

Körmendi G. – Kiss G.

[caption id="" align="alignleft" width="220"] Pillanatok alatt megbénult a főváros közlekedése. Akadálypályává változtak az utak, a sofőrök szlalomoztak a gallyak között a Váci úton.
[/caption]A meteorológusok most nem tévedtek. A félelem tegnap sokkal nagyobb volt, mint a vihar pusztítása. Bár hatalmas orkán söpört végig az országon, de meg sem közelítette az utóbbi napok európai égzengéseit. Siófokon délben hazaküldték a gyerekeket az iskolákból. A Fejér megyei Tordason arra kérték a kézbesítőket, hogy délig okvetlenül intézzék el munkájukat, és menjenek vissza a postahivatalokba.

Budapesten nem sokkal 14 óra után borult el az ég. Két órán belül csaknem 100 riasztás futott be a tűzoltókhoz. A XI. kerületben egy fa rádőlt egy járókelőre. Őt a tűzoltók láncfűrésszel és feszítő-vágó eszközökkel szabadították ki, könnyebb sérülésekkel megúszta. Molnár Péter, a tűzoltóság szóvivője elmondta: a nyolcadik kerületi Illés utcában és a Közraktár utcában ledőlt egy-egy tűzfal. A Gyömrői úton pedig hat kidőlt fa akadályozta a forgalmat.

Komárom-Esztergom megyében is a fák közútra dőlése volt a nap „katasztrófaslágere” – tudtuk meg Ádám Péter ügyeletes tűzoltó hadnagytól. „Komáromban ledőlt egy családi ház kéménye. Egy tatabányai cég telephelyén pedig jócskán megrongálódott a tetőszerkezet”. A megyében számtalan esetben riasztották őket vezetékszakadáshoz. Oroszlányban, a Táncsics Mihály utcában egy kétemeletes palatetős lakóépület teteje vált a vihar áldozatává Siófokon is dőltek a fák. Volt, ahol az útra, és akadtak olyan esetek is, amikor melléképületek estek áldozatul. Győrben a vihar miatt 24 esetben riasztották a tűzoltókat. Nagyszentjánoson és Győrújfaluban egy-egy családi ház teteje lett az orkán martaléka, míg a megyeszékhelyen egy társasház fedele kapitulált. A 86-os főúton egy pótkocsit fordított árokba a légmozgás Szil és Páli között.

Kecskeméten azt mondták a tűzoltók: „ha tízzel több kocsink lenne, az is mentene valamelyik helyszínen”. A városban rengeteg fa és gally hullott az utakra. A Kőhíd utcában egy társasházról cserepek potyogtak, egy másikról meg leesett a lemeztető. A Jégvirág utcában egy 12 méteres fenyőfát a kerítés fogta meg. Tolna megyében 14 esetben vonultak a piros autók viharkárhoz. Tamásiban, a Hunyadi utcában egy családiház kéménye „nem állta a szelet”, a többi esetben úttestre került fák miatt volt fennakadás. Fejér megyében harmincszor vonultak a lánglovagok viharkárhoz. Bicskén egy házra dőlt a fa. Széllökésekre a következő napokban nem kell számítanunk.

Biztosítók: hétvégén is
A magyarországi biztosítókhoz folyamatosan érkeztek tegnap a kárbejelentések. Az Allianz Biztosító Rt.-hez több tucat telefonhívás futott be. Felborult autókról, kidőlt fákról, összedőlt háztetőkről kaptak jelentéseket. Sipos József, a biztosító kommunikációs igazgatója elmondta, a rendkívüli helyzet miatt kárfelmérőik a hétvégén is dolgoznak. Telefonszámuk: 06-40/421-421. Az Aegon ügyfeleié:
06-40/204-204.


Tornádók Magyarországon
Magyarországon ritkán fordul elő természeti katasztrófa. Az egyik legnagyobb pusztítást 1924. június 13-án végezte egy viharforgatag Bia és Páty környékén.  Szélessége elérte az egy kilométert, sebessége óránként a 360 kilométert. Hazánkban 30 komoly tornádót jegyeztek fel az elmúlt száz évben.

Több helyen megrongálódott a felsővezeték, országszerte késnek a vonatok

A szélvihar miatt országszerte késnek a vonatok. Több helyen megrongálódott a villamos felsővezeték. Idegtépően tetemes a késés Bicske és Herceghalom, Pilis és Albertirsa, Pestszentlőrinc és Vecsés között. Ezeken a szakaszokon csak egy vágányon tudnak haladni a vonatok. Győr és Csorna között nem közlekednek vonatok. Az intercity-k Hegyeshalom felé kerülnek. Vonatpótló buszok állnak forgalomba Nagylók és Sárosd, Hajmáskér és Pétfürdő, valamint Dömsöd és Kunszentmiklós között. Budapesten a Kelenföldi pályaudvar és Biatorbágy között zárlat miatt akadozik a közlekedés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!