Hírek

2004.11.15. 05:28

Eltűnt gyerekek nyomában jártunk

Nem egyszerű az ifjúságvédelmisek dolga. Évente közel hatezer eltűnt gyerek- és fiatalkorút kell megtalálniuk. A többség magától hazatér vagy visszamegy az intézetbe. Valaki azonban sohasem kerül elő.

Balaton Balázs

[caption id="" align="alignright" width="249"] A békés család olykor csak a fényképalbumban létezik
[/caption]Nem könnyű a hosszú nevű Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vizsgálati főosztály, gyermek- és ifjúságvédelmi osztály munkatársának lenni. Főleg a bűnügyi alosztály vezetőjének. Szőnyi Gusztáv őrnagy ezt a posztot tölti be. Ő mesélt lapunknak a kiskorúak eltűnéséről, a megtalálás esélyeiről és az eltűnési okokról. Utóbbiról kiderült, hogy nagyban befolyásolja az időjárás is.

Magyarországon ma nincs nyilvántartva, hány gyerek- és fiatalkorú tűnik el évente országosan, illetve a fővárosban. Van egy összesítés a rendőrség honlapján, de az 1996 és 1999 közötti.

– A fővárosban kerületenként vannak az eltűntek nyilvántartva – kezdi Szőnyi Gusztáv. – Mi szakirányítást végzünk. Állandó ügyeletesünk a kerülethez érkezett bejelentés után felveszi a kapcsolatot az ügyeletes tiszttel. Segítjük a munkájukat, tanácsokkal látjuk el a kerületi kollégákat, és ha felmerül a bűncselekmény gyanúja, együtt próbáljuk felderíteni az ügyet. A közös munka eredményes volt az elmúlt időben. Pontos statisztika ugyan nincs, de tényekkel szolgálhatok. Az évi közel hatezer eltűnt nagyrészt fiú. Nyolcvan-kilencven százalékuk egy napon belül előkerül. Az eltűntek többsége intézetből szökik meg. A fővárosban a VIII., XII. és a XIII. kerületben tűnik el a legtöbb gyerek. Ugyanis ott van a legtöbb nevelőotthon.

Az őrnagytól megtudtuk, hogy egy hónap után a kerületből átveszik az ügyet, és véleményezik, további feladatokkal látják el a kollégáikat.
– Három hónap után adjuk át az eltűnési eseteket az ORFK illetékeseinek. Az államigazgatási eljárást lezárjuk, de a körözés nem szűnik meg. Megelőzni szinte lehetetlen a fiatalkorúak eltűnését. Leginkább megelőzéssel és odafigyeléssel lehet tenni a jelenség ellen, de semmiképpen sem a nevelőotthonok kapuinak bezárásával. Előfordult, hogy a visszavitt nevelőotthonos addig, amíg a rendőrök az adminisztrációval voltak elfoglalva, ismét megszökött.

Szőnyi Gusztáv úgy véli: a családon belüli erőszaknak egyre nagyobb szerepe van az eltűnésekben. A hatezres eltűnési adatot azonban osztani kell, hiszen vannak rendszeresen eltűnők. Otthoni problémák miatt, illetve idetartoznak az intézeti szökések. Tehát évente az eltűntek száma nem több ezernél.

– A többi csak matematika – mondja az őrnagy, aki eloszlat egy tévhitet. Mint mondta, nem igaz, hogy bizonyítványosztáskor, iskolakezdéskor tűnik el a legtöbb gyerek.
– Nyáron, a jó idő inkább rontja a statisztikát, mint az iskolakezdés.

Az ORFK adatbázisában minden bejelentett eltűnt személy szerepel.
Kérjük, jelentkezzen, ha bármelyikükről információval rendelkezik!

Eltűnt gyermekek nemzetközi kereső-oldala: http://www.missingkids.com/

Évről évre nő a keresettek száma

Az eltűntként körözött fiatalkorú (14–18 éves) fiúk száma évről évre nő, míg a lányok száma csökken. Ellenkező a folyamat a 14 év alattiak esetében. Az eltűntek közel 80 százaléka intézetből szökik meg, ezeknek a fiataloknak a közel húsz százalékát bűncselekménnyel is gyanúsítják. Ezek általában lopás, betörés, autófeltörés, rablás, de jelenleg is folyamatban van egy 16 éves lány körözése, akit magánokirat-hamisítás miatt keresnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!