Hírek

2004.11.18. 05:31

Egészséges program, kétkedő polgárok

BAMA

Az Európai Unió állampolgárai átlagosan hetvennyolc évig élnek. A spanyolok négy esztendővel többet – bár ők szinte állandóan dohányoznak –, az olaszok hetvenkilenc, a franciák hetvennyolc évre számíthatnak. Nálunk a legalacsonyabb a várható élettartam: hetven év. A hölgyek hat-hét évvel tovább élnek.

Még nem vagyunk eléggé fegyelmezettek, sokan nem tartják fontosnak, hogy elmenjenek az egészségügyi szűrővizsgálatokra – állítja Kárpáti Zsuzsa, a parlament szocialista képviselője. „Egyre többen jelentkeznek, de még mindig kevesen élnek a felkínált vizsgálatok lehetőségével. Igaz, kialakult már az a réteg, amelyik pontosan szeretné tudni, hogy szorul-e, s ha igen, milyen orvosi kezelésre.

Az adatok azt mutatják, meggyőzéssel, hatékonyabb ismeretterjesztéssel elérhető lenne, hogy a jelenleginél jóval tovább élhessünk.” Sokakat az tart vissza a vizsgálattól, hogy néhány rákgyanús diagnózisról utóbb derül ki: téves volt.

A daganatos betegségek vizsgálatának költségeit fedezi az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP). Egyre többen, de még ma is viszonylag kevesen veszik igénybe. A nemzetközi tapasztalatok alapján a korán felfedezett betegség gyors terápiával gyógyítható. A daganatos betegek harminc százalékát lehetne eredményesen ápolni.

A daganatos betegségek vizsgálatát mindenki önként vállalja. A hatóság csak a fertőző betegségek feltételezésekor rendelheti el a veszélyeztetettek vizsgálatát. Az Egészségügyi Minisztérium éppen ezért szorgalmazza, hogy könnyebben, gyorsan, kényelmesen elérhető szűrőállomásokat állítsanak föl. Elsősorban az elmaradott térségekben lenne szükség több vizsgálatra, ahol egyébként az átlagosnál többen igénylik a vizsgálatokat.

A páciensek adatai titkosak

Aki nem jelenik meg a szűrésen, „személyes hangvételű levelet” kap, hogy legközelebb menjen el. Nem kötelező, de ajánlatos. Semmiféle adatvédelmi gondot nem okozhat, hogy a szűrővizsgálaton meg nem jelenő polgárt ismételten berendeli az intézet – magyarázza Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos. Ezt az adatot ismeri az orvos, a rendelőintézet, a kórház. Fölszólíthatják az embert, hogy jelenjen meg a szakorvosnál vizsgálatra, de nem adhatják tovább senkinek sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!