Hírek

2004.11.09. 20:39

Arafat vagyonáért dúl a harc

Miközben a palesztin vezető élet és halál között fekszik egy párizsi kórházban, felesége és a palesztin vezetés között háború robbant ki.

Csák E.

Egy arab televíziónak adott interjúval a haldokló palesztin elnök felesége nagy vihart kavart. Szuha Arafat azt állította: a palesztin vezetőség csak azért akart hétfőn Párizsba utazni, hogy megkaparintsa Arafat hagyatékát.

Arafat vagyonáról mindenféle találgatás van forgalomban. A Forbes magazin szerint ingatlanjainak, beruházásainak értéke 300 millió dollár körül van. Az izraeli hírszerzés ugyanakkor azt állítja: a titkos számlákon legalább 1,3 milliárd dollár gyűlt össze. Arafat állítólag ennél is több pénzt halmozott fel különféle segélyekből, de annak nagy részét terrorakciókra költötte.

A helyzetet bonyolítja, hogy – a World Net Daily tudomása szerint – a haldokló palesztin elnök csak politikai örökségét hagyta feleségére, vagyonát nem. Imad Sakur, a palesztin elnök tanácsadója azt hangoztatja, hogy a feleséget csak a pénz érdekli, de a vagyon a palesztin népet illeti.

Ahmed Korei kormányfő, Mahmúd Abbász, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet főtitkára, volt miniszterelnök, és Nabíl Saat palesztin külügyminiszter repül Párizsba. Jasszer Arafat életútjának ellentmondásaira, a palesztin vezetőről kialakított, őt dicsőítő kép árnyoldalaira mutat rá a The Wall Street Journal. A konzervatív amerikai lap cikkének szerzője „politizáló gengszternek” nevezi a palesztin elnököt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!