Hírek

2004.10.27. 01:06

Sínre terelnék a buszokat

Villamospályára terelné a buszokat a főváros városüzemeltetési bizottsága a Bartók Béla úton. A testület tagjai keddi ülésükön felkérték a BKV-t a javaslat kidolgozására.

Kiss G. – Tóth T.

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Sokszor feltorlódnak a buszok a Bartók Béla úton, a megoldás a zsúfoltság ellen a villamospálya használata
[/caption]Lassan araszolnak a buszok a felújított Bartók Béla úton. Hiába a kétszer két sáv, a kék utasszállítók csak lépésről lépésre haladnak a nagy forgalomban. Az áldatlan helyzet feloldására előterjesztést nyújtott be a fővárosi önkormányzat városüzemeltetési bizottságának Vajda Pál főpolgármester-helyettes. Szerinte az egyik sávot le kellene választani a Gellért tér és Kosztolányi Dezső tér között a buszok részére. Így azonban mindössze egy sáv maradna az autósok számára. A Bartók Béla út forgalmát figyelembe véve, ezt a megoldást nem tartották elfogadhatónak a városüzemeltetési bizottság tegnapelőtti ülésén. Lakos Imre, a testület SZDSZ-es elnöke elmondta, inkább a buszokat kellene a középen húzódó villamospályára terelni. A kérdésben a különböző pártok képviselői egyetértettek. Lakos, aki egyben a XI. kerület alpolgármestere, elmondta, az igazi megoldást a 4-es metró megépülése jelentené. Szálka György, a bizottság fideszes alelnöke is alkalmasnak tartja a sínpályát a buszok közlekedésére. A Bartók Béla út felújításánál gondoltak erre a lehetőségre, és eleve külső peronokat építettek. A kérdés alapos vizsgálatára a testület felkérte a BKV és a közlekedési ügyosztály illetékeseit.

A javaslat kivitelezéséhez 40 villamos és 55 busz menetidejét kell összehangolni. A fővárosi forgalomtechnikai alosztály munkatársa szerint a buszok könnyedén felhajthatnak a sínekre. A Móricz Zsigmond tér környékén gömbsüvegek sincsenek a villamospálya mentén.

A Bartók Béla utat két éve újították fel 13, 5 milliárd forintért

Szautner Ilona nyugdíjas:

– 1967 óta lakom a Bartók Béla úton. Úgy érzem, ma már szinte lehetetlen itt élni a rengeteg autó miatt. Szerintem ezen a területen is HÉV-nek kellene járnia, egészen Nagytétényig. Ez lenne az egyedüli környezetbarát megoldás, és így nagy tömegek közlekedhetnének a Bartók Béla úton. A négyes metró építését nem támogatom, a buszok pedig tovább szennyezik a levegőt.

Szoloky István házi-gondozó :

– Teljesen megbénulna a Bartók Béla út forgalma, ha az egyik sávot csak a buszok használnák. Most is nagy dugók vannak itt reggelenként és délutánonként, ezt már nem szabadna fokozni. Újabb problémát jelenthet, hogy a külső sávban közlekedő buszokat akadályoznák

az út szélén parkoló autók. Szerintem az lenne a jobb megoldás, ha a villamospályára terelnék a buszokat.

Stark Lajos eladó a boltban :

– Jelenleg hat különböző villamos közlekedik a Gellért tér és a Móricz Zsigmond tér között. Gyakran előfordul, hogy több szerelvény feltorlódik itt az üzlet előtt, mert túlságosan közel vannak egymáshoz a megállók. Nem tudom elképzelni, hogy a buszok még beférnének a villamosok közé. Csak újabb dugók alakulnának ki, de már nemcsak a forgalmi sávokban, hanem a síneken is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!