Hírek

2004.10.13. 09:34

Lékó tartja az előnyét

Sorozatban döntetleneket játszanak a felek Lékó Péter csütörtöki győzelme óta a professzionális sakkvilágbajnoki döntőben.

Schiller Zsolt

A magyar nagymester egyelőre biztosan tartja a vezetését. Vlagyimir Kramnyik valószínűleg még nem látta elérkezettnek az időt arra, hogy mindent egy lapra feltéve támadjon. Úgy fest, jobban tart attól, hogy hibáját Lékó kihasználná, s még nehezebb helyzetbe kerül. A tegnapi játszma az utóbbi partik forgatókönyve szerint zajlott. Lékó a legcsekélyebb kockázatot sem vállalta, ügyelt arra, hogy legalább fél pontot begyűjtsön.
A keddi csata már a 17. lépésváltást követően, mindössze 1 óra 38 perc elteltével befejeződött. A magyar nagymester ismét d4-gyel nyitott és Kramnyik másodszor választotta a vezérindiai védelmet. Az 5. Va4-es változatban az idei Wijk aan Zee-ben rendezett torna Timman–Kramnyik játszmája nyomán haladtak, és a világbajnok javította sötét játékát. Lékó hosszas gondolkodás után nem látott más megoldást, mint belemenni a lépésismétlésbe, nem engedhette meg, hogy a címvédő sikerrel befejezze a fejlődést. A sajtótájékoztatón Kramnyik tűnt nyugodtabbnak, láthatóan elégedett volt a gyors remivel. „A hátralévő három játszmából kétszer világossal leszek, és ez optimizmussal tölt el. Nem volt okom arra, hogy kikerüljem a remit” – mondta. Lékó szomorkásan állapította meg, hogy világossal ismét nem tudott előnyt elérni. „Furcsa meccset játszunk, sötéttel elért győzelemmel vezetek, világossal nem tudok megbirkózni a sötét rendszereivel. Ennek ellenére vezetek a mecscsen, és reménykedem, hogy megőrzöm az előnyöm” – értékelt a magyar világbajnokjelölt. Tizenegy játszma után a magyar nagymester 6:5 arányban vezet. A hátralévő három partit csütörtökön, szombaton és jövő hét hétfőn rendezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!